Drugsongevallen (EHBD) | ehbocollege.nl

Drugsongevallen (EHBD)

Drugs worden gebruikt als genotsmiddel. Helaas komt het ook voor dat de uitwerking van die drugs verkeerd valt, met soms dodelijke gevolgen. Adequaat herkennen wat er met een gebruiker aan de hand is, wat er gebruikt is en welke verschijnselen bij welke drugs horen is belangrijk. Dit en natuurlijk wat te doen, de eerste hulp, komt aan bod in de opleiding drugsongevallen of “Eerste hulp bij drugsongevallen” (EHBD).

Verschillende soorten drugs

Alleen jonge mensen gebruiken drugs? Niet waar! Het tegendeel is waar. Druggebruik zoals alcohol of medicijnen komt juist bij ouderen veel voor.
In de opleiding worden drugs opgedeeld in drie categorieën, namelijk

Elk van die categorieën kent meerdere middelen (wij gebruiken het woord “middelen” vanwege de negatieve connotatie van “drugs”). Sommige van die middelen zijn maatschappelijk geaccepteerd, andere niet en vaak onbekend. Je leert die middelen herkennen en benoemen om zo de belevingswereld van de gebruiker beter te begrijpen.

Cursus EHBO bij drugsongevallen

De opleiding van ehbocollege.nl wordt gegeven met als uitgangspunt begrip voor de gebruiker van drugs. Alleen zo kun je goed hulp te verlenen.

Omdat communicatie bij het hulpverlenen bij slachtoffers door drugsgebruik belangrijk is, wordt gebruik gemaakt van een LOTUS-slachtoffer. Deze gespecialiseerde acteur weet de reactie van mensen onder invloed van drugs waarheidsgetrouw na te bootsen.

Wie volgt de EHBD opleiding?

De opleiding drugsongevallen is bedoeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met drugsgebruik. Naast medewerkers in de horeca, beveiligers, portiers, medewerkers van scholen, toezichthouders en hulpverleners, is de cursus ook geschikt voor mensen die zelf recreatief gebruiken, zoals bij het uitgaan.

Hoe lang duurt een cursus drugs-EHBO?

De opleiding duurt 8 uur en kan worden gegeven in één dag of twee dagdelen. Het kan ook korter, maar het oefenen met een acteur is een belangrijk deel van de opleiding. 

Locatie van de opleiding

De opleiding drugsongevallen wordt zowel in-company (voor zakelijke klanten zoals bedrijven of verenigingen) als voor particulieren (met losse inschrijving) gegeven.

Zowel een locatie op jouw locatie als op de locatie van ehbocollege.nl in Amersfoort is mogelijk.

Kosten van de opleiding

De opleiding EHBO bij ongevallen met drugs (EHBD) kan al worden gevolgd vanaf € 99,50 p.p. (incl BTW). De opleiding gaat door bij deelname van tenminste 6 deelnemers.

Inschrijven opleiding of meer informatie?

Ben je op zoek naar een cursus of wil je deze opleiding volgen bij ehbocollege.nl? Kijk in de cursuskalender voor de eerstvolgende mogelijkheid om individueel in te schrijven, of neem vrijblijvend contact op.

Zoek je een in-company opleiding of wil je een training voor jouw bedrijf, vereniging of school organiseren? Neem dan ook contact op, met al deze vormen heeft ehbocollege.nl ruime ervaring.

Wistjedat

Slechte trip

Bij gebruik van sommige, voornamelijk halucogene, drugs kunnen gebruikers een negatieve emotionele gemoedstoestand krijgen. Die uit zich door bijvoorbeeld emoties van paranoia of doordat gebruikers angstwekkende dingen lijken te zien. Dit wordt ook wel een "bad trip" genoemd.

Als hulpverlener kun je het beste niet meegaan in die trip. Je mag iemands gevoel onderkennen, maar blijf ontkennen dat het waanbeeld echt bestaat. Wees consequent, gebruikers hebben in dit geval behoefte aan stabiliteit.