Toeval? Eerste hulp bij epilepsie | ehbocollege.nl

Toeval? Eerste hulp bij epilepsie

ma 15-04-2013 | EHBO | Bauke

In dit artikel wat epilepsie is en over eerste hulp bij epilepsie. Onze hersenen bestaan uit een teer evenwicht van elektrische signalen. Als die signalen worden verstoord kan ook de werking van de hersenen worden verstoord. Zo’n tijdelijke verstoring wordt een epileptische aanval genoemd. Het gevolg van een dergelijke verstoring is een overlading van signalen, te vergelijken met kortsluiting.


Hoewel een epileptische aanval vaak in verband wordt gebracht met een ziekte of aandoening, hoeft dit helemaal het geval niet zijn. Een epileptische aanval kan veroorzaakt worden door allerlei oorzaken zoals plotselinge temperatuurwisselingen, verandering van het bloedsuikergehalte, langdurig slaapgebrek, overmatig alcoholgebruik, visuele prikkels of door koortsstuipen. Dit wordt een gelegenheidsaanval genoemd en is iets anders als de aandoening epilepsie. Er is wél een epileptische aanval, maar de kans op herhaling is klein.

Hoe herken je een epileptische aanval?

Epileptische aanvallen zijn er in verschillende vormen, van een korte afwezigheid tot een grote aanval met bewusteloosheid en een onregelmatig schokken van het lichaam. In dit artikel gaat het vooral over de laatste.

Sommige slachtoffers voelen een aanval aankomen. Zij geven bijvoorbeeld aan niet te ruiken, stoppen met spreken of zijn op een andere manier even niet “bij de wereld”. Vlak hierna kan een slachtoffer wegglijden en buiten bewustzijn raken. Het lichaam van het slachtoffer verstijft en maakt vlak hierna gedurende enige tijd onregelmatig schokkende bewegingen. De hevigheid hiervan verschilt. Wanneer het schokken eindigt kan het slachtoffer nog enige tijd buiten bewustzijn blijven.

Eerste hulp bij epilepsie?

Het heeft geen enkele zin een slachtoffer uit een epileptische aanval te halen. Dit kan simpelweg niet van buitenaf. Wanneer een slachtoffer in een aanval raak is veiligheid het belangrijkste. De volgende stappen zijn belangrijk bij eerste hulp bij epilepsie.

Meer weten over epilepsie? Volg de URL naar de website van het Epilepsiefonds. http://www.epilepsie.nl/


Terug