EHBO bij een tekenbeet | ehbocollege.nl

EHBO bij een tekenbeet

EHBO bij een tekenbeet

di 21-04-2015 | EHBO | Bauke

De "week van de teek" is net voorbij, maar daar trekken die beesten zich natuurlijk niks van aan. Wat is een teek en hoe verleen je EHBO bij een tekenbeet?


Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Om te overleven en te groeien heeft een teek bloed nodig. De vrouwtjesteek haalt hier de eiwitten uit voor haar eitjes. Voor ons zijn teken lastig, voor de natuur zijn ze belangrijk als voedsel voor andere dieren.
Teken komen vooral voor in loofbossen. Dat zijn bossen met bladeren aan de bomen. In naaldbossen kom je teken niet of nauwelijks tegen. De teek zit aan het blad en gaat over op zijn "slachtoffer" als je langs het blad loopt. De teek bijt zich vervolgens vast in de huid. Het kleine beestje zuigt zich vol met bloed en kan tot vier keer zijn oorspronkelijke formaat bereiken.

Ziekte van Lyme

Tot hier is het onschuldig. Veel teken dragen echter de Boreliabacterie met zich mee. Dat is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Deze ziekte is zeker niet onschuldig en kan, als die niet behandeld wordt, lijden tot ernstige klachten als doofheid, blindheid, psychische klachten en ernstiger. Als je als EHBO-er weet wat je moet doen, kun je het risico verkleinen. De eerste hulp bij een tekenbeet bestaat uit het op tijd verwijderen van de teek, bij voorkeur binnen 24 uur na de beet. Noteer de tijd dat je gebeten bent en de plaats op je lichaam, zodat je later eventuele klachten kunt herkennen.

EHBO bij een tekenbeet

Een teek verwijder je maar op één manier: met een tekentang, zo dicht mogelijk bij de huid. Je leert dit tijdens een EHBO opleiding. Verleen je eerste hulp? Weet dan dat alcohol, betadine, muggenspray of hitte het alleen maar erger maken. De teek bijt zich steviger vast. De kans dat de kop blijft zitten bij het verwijderen wordt dus groter.

Neem een tekentang en open deze. Laat de bek van de tekentang over de teek heen zakken, zo ver mogelijk tot de huid. Sluit de tang (met de tekentang op de foto door de witte knop langzaam los te laten) en trek de teek langzaam in de richting van het lijf van de huid af. Draai niet aan de teek. Vroeger dacht men dat dit verstandig is. Zorg er voor dat je de teek niet stukmaakt.

Eerste hulp na het verwijderen van de teek

Na het verwijderen van de teek is het goed de huid eerst te wassen en daarna het wondje te ontsmetten met betadine of een ander huidontsmettingsmiddel. Ontsmet na gebruik ook de tekentang.

Ziekte van Lyme

Niet elke teek draagt de Boreliabacterie in zich. Een tekenbeet kan dus onschuldig zijn. Binnen drie weken kunnen echter rode kringen rond de plek van de beet ontstaan. Na die tijd kun je ook last krijgen van griepachtige verschijnselen, vermoeidheid, nekkramp of spierpijn en koorts. Heb je één of meerdere van deze symptomen? Twijfel dan niet maar zoek hulp van een (huis) arts. Wanneer je er vroeg bij bent is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica.

Tekenbeet voorkomen

EHBO begint eigenlijk met voorkomen van letsel. Tekenbeten kun je voorkomen door tijdens het wandelen bedekkende kleding te dragen met een hoed of pet. Na een wandeling of buitenverblijf is het goed jezelf te controleren op teken. Teken houden van warme plaatsen als de liezen, op het hoofd, achter de oren of in de oksel. Autan op de huid lijkt teken ook te weren, maar dat is niet bewezen.


Terug