Shock: wat is het en wat doe je als EHBO? | ehbocollege.nl

Shock: wat is het en wat doe je als EHBO?

Shock: wat is het en wat doe je als EHBO?

ma 16-09-2013 | EHBO | Bauke

Bij een shock is de druk in je bloedvaten veel te laag, waardoor een tekort aan circulerend vocht in de bloedbaan ontstaat. Shock is een levensbedreigende situatie. In dit artikel leren we je wat een shock is en wat je als eerste hulpverlener moet doen.


Om gelijk maar een misverstand de wereld uit te helpen. Deze shock heeft niets te maken met de mentale toestand waarin je verkeert als je “geschokt” bent, welk effect die toestand ook op je lijf heeft.

Het lichaam reageert met een natuurlijk, maar destructief correctiemechanisme. Het lichaam stelt prioriteit bij de vitale organen en wil die zo lang mogelijk werkend houden. Je hart gaat sneller pompen, je ademhaling stijgt (waardoor je een onrustig gevoel krijgt) en minder essentiële organen krijgen minder bloed en daardoor onvoldoende zuurstof. Dat effect gaat door, tot ook longen, hart en hersenen het begeven. Dat is weergegeven in de shockspiraal hiernaast.

Soorten shock

Er zijn verschillende vormen van een shock, namelijk hypovolemisch (door (bloed)volumeverlies), cardiogeen (door een verminderde hartfunctie), distributief (probleem in verdeling van bloed, bijvoorbeeld bij een ernstige allergische reactie) of obstructief (door een verstopping in het lichaam waardoor bloed ophoopt. Belangrijker nog dan weten welke soorten shock er zijn, is een shock adequaat kunnen herkennen en dan direct handelen.

Waardoor ontstaat een shock?

Een shock kan ontstaan door extreem vochtverlies. Dat vocht kan bloed zijn, maar ook ander lichaamsvocht. De oorzaken zijn legio, zoals door een hevig bloedende wond, maar ook door intern bloedverlies bij bijvoorbeeld een gescheurde maag. Ook diarree, oververhitting, een allergische reactie of vergiftiging kunnen een shock veroorzaken.

Hoe herken je een shock?

Een shock herken je eerst door wat je ziet:

Vervolgens door wat je vraagt en de antwoorden die je krijgt:

Als je het slachtoffer aanspreekt hoor je daarnaast:

Mocht je het slachtoffer aanraken:

Wat doe je bij shock?


Terug