EHBO tips tijdens feestdagen | ehbocollege.nl

EHBO tips tijdens feestdagen

di 24-12-2013 | EHBO | Bauke

Op de vooravond van kerst wordt er woest gewinkeld, jagen we nog op koopjes of worden de potten en pannen al in gereedheid gebracht.  Van harte wensen wij je gelukkige en veilige feestdagen. Mocht er toch iets mis gaan, doe dan je voordeel met de top 3 van meest voorkomende letsels rond de feestdagen.


Rennen voor de kerstinkopen? Denk aan ICE!

Door de haast, maar ook doordat het buiten glad kan zijn, mis je wel eens een stoeprandje. In plaats van de kerstinkopen, moet je dan eerst aan ICE denken. Voordat je begint met onderstaande tips, koel het lichaamsdeel eerst 10 tot 15 minuten met een verpakte icepack of met koel stromend water. Daarna:

Ruzie met de gourmetset? Water, de rest komt later.

Zelf mag ik dit jaar voor het eerst gourmetten. Mijn fijne motoriek laat het niet toe dat dit ongeschonden gaat gebeuren. Meer mensen hebben die pech.

Een brandwond, hoe groot of klein ook, koel je eerst met lauwwarm stromend water, minstens 10 minuten.

Is de wond gesloten, dus alleen rood, pijnlijk en soms licht gezwollen? Dan is het meestal niet nodig professionele hulp te zoeken. Bedek de wond niet en smeer er niets op. Is de wond groot? Zoek dan alsnog hulp op.

Bij open brandwonden die wit of zwart vertonen is het altijd goed om professionele hulp te zoeken. Ook als de brandwond een groot oppervlak beslaat of het oog verband is, moet je hulp zoeken.

Van zalmhaasje naar vingertop: kleine snijwondjes

Makkelijk toch? Pleister er op! Ja dat klopt, deels. Bij een kleine snijwond vergeten mensen vaak de wond schoon te maken.

Spoel een kleine snijwond onder stromend water. Je kunt eventueel de wondranden (dus niet de wond zelf) desinfecteren met bijvoorbeeld Betadine, Cutasept of een andere huiddesinfectant.
Wijkt de snee, dus staan de wondranden uit elkaar? Leg dan een of meerdere hechtstrips overdwars over de wond. Bij een grotere wond die wijkt is een hechting nodig. Het litteken wordt het mooiste als je de wond dan binnen 3 uur laat hechten of lijmen. Is dat niet nodig? Dan kun je na de wond te hebben schoongemaakt en gedesinfecteerd, de wond bedekken met een pleister.

Let op dat je een pleister om je vinger nooit helemaal recht rond de vinger plakt, maar bijvoorbeeld schuin omhoog of omlaag rond de vinger. Zo voorkom je knellen en stuwing van bloed in je vingertop.

Fijne feestdagen!


Terug