Storing: EHBO bij epilepsie | ehbocollege.nl

Storing: EHBO bij epilepsie

Storing: EHBO bij epilepsie

wo 29-01-2014 | EHBO | Bauke

Epilepsie is een situatie waarbij een slachtoffer aanvallen kan krijgen. Die aanvallen kunnen plotseling ontstaan, doordat de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen tijdelijk wordt verstoord. In dit artikel lees je meer over epileptische aanvallen en jouw EHBO in zo'n geval.


Wat is epilepsie

Alles wat je denkt en doet wordt gestuurd door kleine elektrische signalen vanuit de hersenen. Dat systeem kan verstoord worden. Er ontstaat dan een te grote ontlading van (een groep) hersencellen, waardoor je een situatie in de hersenen die te vergelijken is met kortsluiting.

Epilepsie als incident of als aandoening

Een epileptische aanval kun je door allerlei oorzaken krijgen, variërend van koortsstuipen en laag bloedsuiker tot vergiftiging en plotselinge temperatuurwisseling of bij een beroerte. Dat soort aanvallen zijn dan incidenteel en een symptoom.

Hoe herken je een epileptische aanval?

Bij een epileptische aanval denk je misschien aan een liggend, hevig schokkend slachtoffer. Er zijn echter meer vormen, waarvan sommige er meer onschuldig uitzien. Zo kun je bij een epileptische aanval plots even "afwezig" zijn, of slechts een lichaamsdeel even ongecontroleerd bewegen. Hoe een epileptische aanval zich manifesteert hangt af van het deel van de hersenen dat wordt verstoord. De namen van die verschillende soorten aanvallen geven al een beetje de ernst aan: absence/petit mal en een (tonisch klonisch) insult of "grand mal".

Eerste hulp bij een epileptische aanval

Over de eerste hulp bij epilepsie bestaan veel bijzondere en vooral onjuiste verhalen. Anders dan bij veel andere EHBO gebieden gaat het bij een epileptische aanval vooral om wat je niet doet, om te zorgen dat een slachtoffer zo veilig kan worden verzorgd.


Terug