112 centralist verhoogt overlevingskans kinderen | ehbocollege.nl

112 centralist verhoogt overlevingskans kinderen

do 01-05-2014 | EHBO | Bauke

De kans dat kinderen een hartstilstand overleven, wordt groter met behulp van de aanwijzingen van een 112 centralist, dat toont een onderzoek uit Amerika van HealthDay aan.


Onderzoekers analyseerden meer dan 5.000 gevallen waar kinderen - kinderen tot 18 jaar - reanimatie ondergingen na hartstilstand op een openbare plaats of thuis.Ongeveer 2.000 van de kinderen werden door een omstander gereanimeerdd met instructies van een centralist (dispatcher), in 700 gevallen was dit zonder die instructie en in bijna 2300 werd er geen reanimatie uitgevoerd door een omstander

Kinderen die reanimatie ontvingen van een omstander-hulpverlener die instructie had van de centralist, hadden meer kans om te overleven volgens de studie gepubliceerd online 30 april in het tijdschrift van de American Heart Association .

"Een verhoogde overleevingskan van 8 naar 12 procent tussen reanimatie met en zonder instructie is een siginificant verschil," zegt hoofdauteur Dr Yoshikazu Goto, regisseur van het onderzoek en universitair hoofddocent van de afdeling spoedeisende geneeskunde bij Kanazawa University Hospital in Japan in een persbericht.

Een maand na een plotselinge hartstilstand was de heresenfunctie 81 procent hoger bij overlevenden "dispatcher assisted" reanimatie ontvingen en 68 procent hoger bij degenen die hulp ontvingen zonder die assistentie, vergeleken met degenen die geen geen reanimatie ontvingen, ontdekten de onderzoekers .

De onderzoekers merkten ook op dat reanimeren met hartmassage én beademingen effectiever is bij kinderen dan uitsluitend hartmassage.

"Zwangere vrouwen moeten leren hoe ze kunnen reanimeren, voordat ze bevallen. Het is zeer belangrijk voor ouders, leerkrachten en andere volwassenen die zich bezighouden met kinderen om te leren hoe te reanimeren leveren aan kinderen," schreef Goto in het persbericht.

Hartstilstand bij kinderen kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals verstikking, verdrinking, zwaar bloeden, hoofdtrauma, elektrische schokken, vergiftiging en longaandoeningen, volgens het Amerikaanse National Institutes of Health. Een spontane hartstilstand, zoals bij volwassenen, komt bij kinderen juist nauwelijks voor, aangeboren hartafwijkingen daargelaten.


Terug