EHBBBQ: Eerste hulp bij barbecue ongevallen | ehbocollege.nl

EHBBBQ: Eerste hulp bij barbecue ongevallen

EHBBBQ: Eerste hulp bij barbecue ongevallen

zo 01-06-2014 | EHBO | Bauke

Het barbecue seizoen is officieel. Ingrediënten: een grill, houtskool, spiritus, een aansteker... en een retourtje eerste hulp. Wat doe je om dat recept te vermijden?


Allereerst moet ik bekennen, ik ben geen expert als het gaat om barbecueën. Ik ben vegetariër en eerlijk is eerlijk; dan is de barbecue wat minder spannend. Van EHBO heb ik dan weer wel verstand. Zo weet ik dat jaarlijks in juni, juli en augustus een piek ontstaat in aantal mensen die zich bij de eerste hulp meldt met brandwonden. Het is dan vooral bij mooi (BBQ) weer. 71% van de slachtoffers is man. De leeftijd ligt vooral tussen de 5 en 29 jaar.

Over brandwonden

Brandwonden zijn er in verschillende soorten en maten. De brandwonden door de barbecue zijn zogenaamde "thermische" brandwonden. Ze ontstaan door direct contact met een heet oppervlak of door vlamverbranding.

Bij brandwonden worden één of meerdere lagen van de huid beschadigd. Hoe dieper de brandwond in de huid grijpt en hoe groter de brandwond is, hoe vervelender de gevolgen kunnen zijn. Dat wordt onder andere bepaald door de temperatuur en de duur dat je aan de hitte wordt blootgesteld.

Om de ernst van brandwonden duidelijk te maken bestaan er drie graden. Bij een eerstegraads brandwond is de huid rood, iets droog, pijnlijk en naderhand gezwollen. Bij een tweedegraads brandwond ziet het er ernstiger uit. De huid is rood met blaren of met loszittend vel. Als het door een hete vloeistof komt, kan de huid ook wit (gekookt) zijn. Bij de laatste graad (derdegraads) kan de huid of kunnen de vellen zwart (verkoold) zijn.

Eerste hulp bij brandwonden

"Eerst water, de rest komt later". Dat was in de jaren negentig een leus uit een reclamespotje over brandwonden. Die boodschap is vandaag nog steeds enorm actueel. De meest bizarre trucjes en goed bedoelde tips hoor ik tijdens cursussen; pindakaas of rauw ei op een brandwond smeren, inwrijven met zand, inpakken met Biogaze. Samenvattend zit daar niet veel zinnigs bij.

Voorkomen is natuurlijk beter! Lees daarom hier de tips van de brandweer over veilig barbecueën.


Terug