Herkennen en EHBO bij hersenschudding | ehbocollege.nl

Herkennen en EHBO bij hersenschudding

Herkennen en EHBO bij hersenschudding

vr 23-05-2014 | EHBO | Bauke

Houd je kop erbij! Dat is vaak de aanwijzing als je even niet oplet. De resultaten van zo'n moment van onachtzaamheid zijn soms letterlijk kopzorgen. Hoe herken je een hersenschudding als EHBO-er en wat doe je dan?


Het is typisch, maar vooral als het mooi weer is melden mensen zich bij de eerste hulp met wat uiteindelijk een hersenschudding blijkt. De verklaring lijkt mij dat met mooi weer mensen wat actiever zijn en het risico dan meer opzoeken. De enige groep die het hele jaar door net zo vaak met een hersenschudding bij de arts belandt zijn kinderen.

Wat is een hersenschudding?

Stel je voor, je hebt een glas water. Daar doe je een flinterdunne (en dus gevoelige) knikker in. Die knikker mag de rand niet raken. Teveel "klotsen" kan de knikker beschadigen. Populair  is dat vergelijkbaar met een hersenschudding. Een hersenschudding valt in de categorie "traumatisch hersenletsel". Bij een hersenschudding worden de hersenen door een plotselinge kracht van buitenaf door elkaar geschud. Normaal gesproken worden de hersenen beschermd door vocht (liquor) tussen het hersenvlies en het botvlies. Bij een hersenschudding kan dat vocht tijdelijk ongelijk verdeeld worden. Behalve een hersenschudding is er ook een ernstigere vorm, namelijk een hersenkneuzing waarbij de hersenen tegen het schedelbot stoten.
Je spreekt van een hersenschudding als het slachtoffer na een stoot, slag of ander trauma tegen het hoofd buiten bewustzijn is geweest.

Hoe herken je een hersenschudding?

Na een harde klap of stoot is het slachtoffer tijdelijk buiten bewustzijn. Dat is al een eerste indicatie. Als het slachtoffer bijkomt kun je een hersenschudding herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

Vaak:

Soms:

Eerste hulp bij hersenschudding

Een hersenschudding is een tijdelijke aandoening die geen blijvende hersenbeschadiging tot gevolg heeft. Toch moet je hoofdletsel altijd serieus behandelen. Eén op de vijf gevallen van hoofdletsel door een ongeluk leidt namelijk tot de dood of tot blijvende hersenbeschadiging, omdat het uiteindelijk ernstiger blijkt.

Raadpleeg altijd professionele hulp als het slachtoffer na een klap of stoot tegen het hoofd bewusteloos is geweest.
Het kan onschuldig lijken, maar er kan een bloeding zijn ontstaan of schade aan het hersenweefsel. Die schade kan snelle hulp noodzakelijk maken. De professionals beoordelen aan de hand van functionele tests de alertheid, om zo de ernst te beoordelen. Eventueel worden röntgenfoto's van de schedel gemaakt of een CT scan van de hersenen.

Bel 112 bij als het bewustzijn na de klap of stoot steeds minder wordt. Het slachtoffer komt dus bij, maar verslechterd daarna. In andere gevallen, zoek dezelfde nog een (huis)arts(post) op.

Is een slachtoffer bewusteloos? Leg hem dan in de stabiele zijligging om te zorgen dat de luchtweg vrij wordt gemaakt en gehouden. Weet je hoe, dan kun je ook de jaw thrust of trauma chin lift gebruiken.

Is het slachtoffer weer bij bewustzijn, maar ligt hij? Laat hem liggen. Vraag waar hij pijn heeft en of hij voeten, benen, armen en vingers voorzichtig kan bewegen en/of dat hij tintelingen voelt. Zo kun je wervelletsel (enigszins) proberen uit te sluiten. Klaagt het slachtoffer over pijn in de nek, rug of ongevoeligheid in ledematen? Bel 112 en immobiliseer het hoofd met de handgreep van Zäch.

Vermoedt je  geen wervelletsel? Laat dan nog tien minuten liggen wanneer hij weer is bijgekomen. Daarna kun je in stappen overeind komen zitten. Als het slachtoffer niet misselijk is kun je een glas water aanbieden. Kan hij dat zelfstandig vastpakken en rustig opdrinken? Dan kun je proberen op te staan. Lukt dat niet, waarschuw 112.


Terug