Hygiënisch eerste hulp verlenen | ehbocollege.nl

Hygiënisch eerste hulp verlenen

Hygiënisch eerste hulp verlenen

za 30-08-2014 | EHBO | Bauke

Eén van de vragen in de EHBO examenvoorbereiding bij ehbocollege.nl is "noem drie manieren om bij EHBO rekening te houden met hygiëne". Hoeveel ken jij er? Hier wat tips en trucs.


Eerste hulp verlenen doen de meeste mensen niet gepland. Dat is een verschil met de professionele hulpverlening die er voor klaar staat. Je bent daarom vaak nog niet voorbereid. Toch zijn er wat simpele manieren waarop je rekening kunt houden met hygiëne voor jezelf en voor het slachtoffer.

Handen wassen bij eerste hulp

Het lijkt een open deur, maar toch. Aangezien hele volksstammen vergeten handen te wassen na de toiletgang, is het niet zo vanzelfsprekend. Heb je de gelegenheid? Was dan je handen. Met een paar simpele stappen doe je het goed:

Geen tijd? Een flesje handenalcohol kan ook helpen. Zorg dat die bij de EHBO spullen te vinden is of stop er een in je tas. 60% alcohol of meer heeft de voorkeur. Zorg dat ook na de handenalcohol je handen goed droog zijn.

Handschoenen dragen bij EHBO

Ook dit lijkt weer vanzelfsprekend, maar het is het niet. Het lijkt alsof alles haastig moet, dat is niet zo. Bijvoorbeeld bij een hevige bloeding laat je het slachtoffer 10 minuten op de wond drukken. In die tijd kun jij handschoenen aantrekken.

De minimumregel is "bij bloed zijn handschoenen goed". Hoeveel bloed is niet relevant. Dus ook bij een schaafwond heeft het de voorkeur dat je handschoenen draagt.

Steriele handschoenen zijn niet praktisch, omdat die per stuk verpakt zijn, gierend duur en niet gemakkelijk verkrijgbaar. Schone handschoenen zijn voldoende. Dat kunnen latex handschoenen zijn. Die haal je bijvoorbeeld goedkoop bij de Action. Stop tien paar in een boterhamzakje en doe die bij je EHBO set. 

Allergisch voor latex? Misschien niet. De meeste mensen zijn vooral allergisch voor het poeder in de handschoenen. Zoek eens naar ongepoederde handschoenen, in plaats van de veel duurdere nitril handschoenen.

Laat het slachtoffer helpen bij EHBO

Door het slachtoffer zelf zaken te laten doen, zoals kleding uittrekken, horloges afdoen en meer van dat, voorkom je dat jij onnodig aan hem of haar hoeft te zitten. Ook nog eens handig bij bijvoorbeeld het vasthouden van verbandrolletjes of ander materiaal.

Gebruik schone EHBO spullen

Verbanddozen lijken vaak op een gootsteenputje. De betadine is gaan lekken, het verband vergeeld, het plastic al korrelig door de zon. Dat is niet geweldig voor de hygiëne. Maak er een gewoonte van tijdens de grote schoonmaak ook de EHBO set na te kijken.

Ben je EHBO aan het verlenen? Gebruik dan schone spullen. Haal ze uit de verpakking als je de handschoenen aan hebt, raak het wonddek niet aan en gebruik verband dat op de grond is gevallen niet opnieuw.

Tot slot, scharen, pincetten en ander materiaal moet je schoonmaken en schoonhouden. Heb je geknipt? Leg de schaar dan op een schone plek en niet op de grond.

Beademingsdoekjes bij reanimatie

Er zijn doekjes verkrijgbaar die je over de mond kunt leggen bij de reanimatie. Persoonlijk ben ik daar voor de gemiddelde EHBO-er geen fan van. Waarom?

Heb ik je toch niet overtuigd? Koop dan een reanimatiedoekje in plaats van een masker, daarmee is de kans op een succesvolle beademing iets groter.

 


Terug