Gebruik je kop, helm op! EHBO bij wintersporten | ehbocollege.nl

Gebruik je kop, helm op! EHBO bij wintersporten

Gebruik je kop, helm op! EHBO bij wintersporten

di 02-12-2014 | EHBO | Bauke

Met de titel "Gebruik je kop, helm op" hebben de Nederlanse ski vereniging en VeiligheidNL een app gemaakt om hoofdletsel bij wintersporten tegen te gaan. In dit artikel meer over de app en hoofdletsel.


Jaarlijks worden 1300 tot 1400 wintersporters behandeld voor hoofdletsel. Dat is niet mis, als je nagaat dat "simpel" hoofdletsel soms ernstige en blijvende gevolgen kan hebben. Met de app van VeiligheidNL en NskiV willen de twee organisatie wintersporters wijzen op de risico, van buil op je hoofd, tot schedelbasisfractuur.

Schedel- hersenletsel

Letsels aan het hoofd worden ook wel chique schedel-/hersenletsel genoemd. Het is een verzamelnaam voor allerlei traumatische (plotseling optredend door een ongeval) letsels aan het hoofd, de schedel en de hersenen die door die schedel worden beschermd.

De hersenen zijn stevig ingepakt. Allereerst hebben de hersenen een slimme opbouw. Vitale functies worden diep in de hersenen geregeld en zo natuurlijk beschermd door de buitenste lagen. Daaromheen zijn drie vliezen (meninges) aanwezig. De buitenste heet treffend het harde hersenvlies. De druk tussen die vliezen en dus ook de positie van de hersenen  wordt geregeld met een vloeistof die liquor heet.

Soorten hoofdletsel

Hoofdletsel is er in allerlei soorten en maten. De gevolgen worden vaak onderschat. Met een "gezonde" hoofdpijn ga je wellicht na je valpartij slapen. Wat je daardoor niet direct doorhebt is dat het letsel kan uitbreiden. Wanneer moeten dan de alarmbellen afgaan? Dat wordt duidelijk in de app. 

Zoek in elk geval professionele hulp als je na een valpartij:

Download de hoofdletsel EHBO app

Hieronder kun je de app vinden. In de app tref je controlelijstjes en tips voor EHBO bij hoofdletsel.

download van Google Play

download van iTunes


Terug