Moet je naar de dokter voor een steek van een bij of wesp? | ehbocollege.nl

Moet je naar de dokter voor een steek van een bij of wesp?

Moet je naar de dokter voor een steek van een bij of wesp?

ma 01-06-2015 | EHBO | Bauke

Pak je korte broek er maar bij, vrijdag wordt het zomer! Maar wat als een bij of wesp je te pakken krijgt? Lees hier wanneer je naar de dokter moet.


Volgens de weersvoorspelling wordt het vrijdag 26 graden! Dat is mooi gepland, want op 1 juni begint de meteorologische zomer. Met de stijgende temperaturen ontwaken wespen weer uit hun winterslaap en komen eitjes van bijen uit. Het risico dat je eens wordt gestoken stijgt dus ook. Wat moet je dan en wanneer moet je naar de dokter of bel je een ambulance?

Symptomen bij een allergische reactie

Merk je één van de volgende symptomen, kort nadat je bent gestoken? Zoek dan direct professionele hulp. Ga naar de eerste hulp of bel 112.

Reguliere behandeling na een steek

In de meeste gevallen is een steek van een bij of wesp onschuldig. Kijk of je een angel ziet. Zo ja, wrijf die er voorzichtig uit met je nagel of een ander bot object. Gebruik geen pincet. Zuig de plaats van de steek niet uit, dat verspreidt het gif alleen maar onderhuids.

Koel de plaats van de steek gedurende 10 minuten met stromend water of ijs. Verpak ijs in een laag textiel om vrieswonden te voorkomen. Heb je last van jeuk? Gebruik een homeopatisch middel zoals Prikweg van VSM. Ook zonder dat middel verdwijnen de klachten meestal binnen 2 dagen.

Meer lezen over steken en beten? Lees hier verder


Terug