EHBO diploma geldig houden? Dit gaat veranderen. | ehbocollege.nl

EHBO diploma geldig houden? Dit gaat veranderen.

EHBO diploma geldig houden? Dit gaat veranderen.

za 22-08-2015 | EHBO | Bauke

Het Oranje Kruis wijzigt de eisen voor de verlenging van het EHBO diploma voor de opleidingsinstituten. Ook voor jou gaat er wat veranderen. 


Als je in de afgelopen vier jaar het EHBO diploma hebt gehaald, heb je gemerkt dat dit niet niks is. Je moet het wel echt kunnen! Dat principe gaat het Oranje Kruis, de certificerende instantie, nu ook beter doorvoeren bij de verlenging van diploma's, de "hercertificering".

Geldigheid EHBO diploma

Het EHBO diploma is telkens twee jaar geldig. Binnen die tijd moet een bevoegd instructeur hebben gecontroleerd of je alle competenties nog voldoende beheerst. Je doet daarvoor niet opnieuw examen, maar volgt een herhalingsopleiding. Tijdens de herhalingsopleiding verfris je de vaardigheden en leer je nieuwe dingen, maar wordt daarna ook beoordeeld of dat nog voldoende is om het EHBO diploma te houden. Dat doet de instructeur allemaal.

Controles Oranje Kruis

Het Oranje Kruis stelt vanaf 1 december strengere eisen aan de administratie. Voor elke kandidaat moet aantoonbaar zijn welke competenties hij wel of niet beheerst. Om dat te verifiëren moet de opleider twee herhalingsopleidingen aankondigen bij het Oranje Kruis, dat dan kan komen controleren.

Voor veel opleiders zal dit betekenen dat de herhalingsopleidingen strikter worden. Onvoldoende aanwezigheid of onvoldoende competentie zullen sneller betekenen dat het EHBO diploma niet wordt verlengd.

Wijzigingen herhalingsopleiding bij ehbocollege.nl

Aan de herhalingsopleidingen bij ehbcocollege.nl wijzigt weinig. Als je wel eens een herhalingscursus hebt meegemaakt, heb je al gewerkt met competentielijsten die je samen met de instructeur over je medecursisten invult. Ook wordt er gewerkt met uitdagende casussen die worden gespeeld en behandeld door cursisten en een echte beoordeling. Dat blijft allemaal hetzelfde.

Wat wel gaat wijzigen is dat de competenties voortaan over twee jaar worden bijgehouden. Op den duur kun je zelf online via deze website bekijken welke competenties wel en niet zijn afgetekend, zodat je eventueel zelf actie kunt ondernemen via een extra herhalingsdag. Als je élk jaar een herhalingsopleiding van een volledige dag volgt, zouden alle competenties aan bod moeten zijn gekomen. Besluit je eens per twee jaar een herhaling te volgen, dan kan het diploma dus niet worden verlengd.

Volg een herhalingsopleiding EHBO

Een EHBO herhalingsopleiding is niet alleen nuttig, maar ook leuk. Je leert tijdens een intensieve dag weer nieuwe dingen, maar herhaalt ook de kennis die je al hebt. Je oefent met elkaar en met een LOTUS-slachtoffer. Het is dus niet alleen herhalen, maar ook telkens wat uitbreiding van kennis en vaardigheden. Een herhalingsopleiding kost slechts € 95,00 en kan soms door je zorgverzekeraar (deels) worden vergoed.
Meer informatie over een herhalingsopleiding eerste hulp? Kijk in de cursuskalender.


Terug