AED te vaak achter slot en grendel | ehbocollege.nl

AED te vaak achter slot en grendel

AED te vaak achter slot en grendel

di 24-11-2015 | EHBO | Bauke

Een AED is een levensreddend hulpmiddel. Toch is het apparaat vaak onbereikbaar, omdat het door de eigenaar achter slot en grendel wordt bewaard.


Een automatische externe defibrillator (AED) kan onmisbaar zijn bij reanimatie. Het apparaat meet of het hart fibrilleert, geeft aanwijzingen aan de hulpverlener en geeft een schok als dat nodig is. 

De afgelopen jaren is de verkoop van AED's toegenomen. Dit komt enerzijds doordat steeds meer mensen het apparaat kennen en weten hoe belangrijk het is. Anderzijds neemt de prijs van de AED's de afgelopen jaren sterk af. Een AED is al rond de 850 euro verkrijgbaar. Steeds meer bedrijven, overheidsinstellingen en publieke plaatsen hebben ergens een AED aanwezig.

AED onbereikbaar

Helaas is er tussen al dat goede nieuws een zwarte bladzijde. Met de opkomst van AED's valt op dat steeds meer AED's niet bereikbaarzijn voor het algemene publiek. Bedrijven kiezen er voor om AED's achter slot en grendel te bewaren, om diefstal en vandalisme te voorkomen. Daarnaast kiezen veel bedrijven ervoor de AED alleen intern kenbaar te maken, wat zonde is als op de stoep voor dat bedrijf een AED nodig zou zijn.

AED op het station

Voorbeelden van onbeschikbare AED's zijn er genoeg. De Nederlandse Spoorwegen (of eigenlijk ProRail als beheerder van de stations) is daar het beste voorbeeld van. Zij hebben op elk station meerdere AED's. Echter om ze te bereiken moet een code worden ingetoetst die het spoorwegpersoneel kent. 

Maar ook andere publieke plekken onttrekken zich van een belangrijke verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld het Nederlands openluchtmuseum. De grootte van het terrein is daar ook nog belemmerend: een vrijwilliger die de AED kan pakken kan zelden op tijd zijn.

Alternatieven: AED bereikbaar en beschikbaar maken

AED automaatEr zijn voldoende alternatieven of zelfs originele oplossingen. Ook in het buitenland zijn daar goede voorbeelden van: China heeft AED-automaten, in Toronto (US) experimenteert men met de AED de ruimte bij de pin-automaat. In Duitsland is het gewoonlijk dat een AED in het zicht van een camera wordt geplaatst.


Maar ook in Nederland zijn er alternatieven. Er zijn AED kasten verkrijgbaar met allerlei opties, zoals een optisch en akoestisch alarm, maar ook een GSM module die direct aan een of meerdere nummers doorgeeft dat de AED-kast is geopend. Ook bestaat er een module waar de hulpverlener een sms moet sturen naar een nummer. Hij krijgt een unieke code terug, waarmee de kast geopend kan worden (en het nummer van de hulpverlener gelogd wordt). Tot slot bieden grotere leveranciers zoals aedwinkel.nl ook verzekeringen aan die verlies of diefstal van het apparaat dekken.

 

Flauw, maar toch waar. Heb je eenmaal een AED? Dan is deze het meest effectief als je de toepassing combineert met tijdige alarmering via 112 en een goede reanimatie. Reanimatie en het gebruik van de AED kun je natuurlijk leren bij ehbocollege.nl.


Terug