Tijd-tot-behandeling essentieel bij een beroerte | ehbocollege.nl

Tijd-tot-behandeling essentieel bij een beroerte

Tijd-tot-behandeling essentieel bij een beroerte

wo 06-01-2016 | EHBO | Bauke

Wanneer je een EHBO opleiding hebt gevolgd, heb je de FAST test geleerd. De T in die test staat voor tijd: hoe lang heeft het slachtoffer al klachten. Dat blijkt van enorm belang te zijn.


Wat is een beroerte?

Een beroerte is de term in de volksmond waarmee we verschillende verstoringen van de doorbloedingen bedoelen. Zowel een hersenbloeding, een TIA en een CVA vallen onder de noemer beroerte. Doordat de doorbloeding in de hersenen bij een beroerte verstoord wordt, onstaat schade. Die schade komt onder andere doordat delen van de hersenen géén of minder bloedtoevoer en daarmee minder zuurstof krijgen.

Lagere kans op herstel van beroerte na vertraging

Uit een onderzoek van het Erasmus MC uit december 2015 blijkt dat de gevolgen van een beroerte ernstiger zijn als er vertraging optreedt in de behandeling. De tijd-tot-behandeling lijkt van essentieel belang te zijn.

Uit de studie bleek dat het gemiddeld vier uur en twintig minuten duurt totdat een catheter werd geplaatst en in totaal iets meer dan vijf uur totdat de doorbloeding werd hersteld. Voor elk uur vertaging daalde de kans op een goede uitkomst met 6 procent, zo concludeerde de onderzoeker Diederik Dippel.

EHBO bij een beroerte

Elke minuut waarin een beroerte onhandeld blijft, sterven er 2 millioen hersencellen. We schatten het totaal aantal hersencellen in het menselijk lichaam op 700 miljard, maar toch is de achteruitgang bij een beroerte aanzienlijk.

Een eerste hulpverlener kan het verschil maken door tijdig een beroerte vast te stellen en daarop snel 112 te bellen. Vaststellen of er sprake kan zijn van een beroerte, kun je doen met de FAST test:

F (Face) Zijn beide zijden van het gezicht symmetrisch of niet? Hangt bijvoorbeeld een mondhoek of oog af?

A (Arms) Kan het slachtoffer beide armen tegelijk en gelijkmatig omhoog en omlaag bewegen?

S (Speech) Is het slachtoffer in staat coherent en duidelijk te antwoorden op een vraag?

T (Time) Hoe lang is het geleden dat het slachtoffer klachten kreeg?

Klachten van een beroerte beginnen soms onschuldig. Het gevoel van een klap of stoot aan het hoofd, of plotselinge hoofdpijn zijn daar symptomen van. Heb je met de FAST test vastgesteld dat een slachtoffer een beroerte heeft? Bel dan 112 en bewaak de vitale functies (ademhaling, bewustzijn, circulatie) van het slachtoffer. Verplaats het slachtoffer niet als dat niet nodig is. Tillen, persen en andere krachtinspanningen verhogen namelijk ook de druk op de hersenen.


Terug