Drie verbandmiddelen die vaak ontbreken | ehbocollege.nl

Drie verbandmiddelen die vaak ontbreken

Drie verbandmiddelen die vaak ontbreken

ma 01-02-2016 | EHBO | Bauke

OK, je hebt een EHBO set en misschien zelfs een EHBO-diploma. Maar mis je niks in je voorraad? Hier drie verbandmiddelen die vaak ontbreken!


Eerder deden we al een vergelijkende test tussen verbandsets voor thuis. Ronduit bedroevend waren de resultaten.
Ook in de betere sets ontbreken er wat dingen. Hier laten we er drie zien en geven we je tips waar je deze het beste kunt kopen.

Gerold snelverband

Het is erg bijzonder dat je dit geweldige verbandje in weinig sets aantreft. Wanneer je tegenwoordig een EHBO opleiding volgt, leer je élke wond die een pleister overstijgt met dit verband te bedekken. Het is snel, hygiënisch en vraagt niet al te veel van je fijne motoriek (zoals met het ouderwetse Hollandse snelverband). Het verband is bedoeld om direct op de wond aan te brengen, een dekverband dus. Het is opgebouwd uit een zwachtel met daarin verwerkt een wondkompres.

Synthetische watten

Doe je verbandtrommel eens open en je ziet misschien een vergeeld plastic zakje met plukwatten. Dat kan makkelijker en beter. Ook hierbij: plukwatten gebruik je tegenwoordig niet meer. Synthetische watten zijn hygiënisch verpakt en nemen niet veel ruimte in. Doordat ze zijn opgerold kun je ze gebruiken als laag tussen het dekverband en de elastische zwachtel bij een wonddrukverband. Ook zijn ze ideaal om te gebruiken als je een wond hebt bedekt. De volgorde is dan een gaasje, watten (een vierkantje groter dan het gaasje) en vervolgens een hydrofiel zwachtel. De watten zorgen dan voor wat druk en nemen vocht op.

Icepack

Een icepack gebruik je om te koelen bij een kneuzing of verstuiking. Een simpel voorbeeld van een kneuzing? Wanneer je weer eens enorm hard je been stoot bijvoorbeeld. Bij een verstuiking is koelen helemaal noodzakelijk om verergering te voorkomen. Deze icepack knijp je stevig samen. In het ding zitten twee compartimenten die zich dan vermengen. Door de chemische reactie wordt het ding koud. Met een theedoek tussen huid en icepack kun je zo uitstekend koelen. Ideaal als je eens niet een bevroren pak doperwten in de vriezer hebt.

Waar koop je deze verbandmiddelen?

Een pijnlijk kopje in dit artikel is de verkrijgbaarheid. hoewel het drie elementaire verbandmiddelen zijn, zijn ze bij de drogist niet verkrijgbaar. Je moet het internet op. Hieronder tref je drie webshops waar deze verbandmiddelen (ook voor particulieren) verkrijgbaar zijn.

MF Medical
VDP medical
Eerste hulpwinkel


Terug