Nieuwe Oranje Kruis richtlijnen EHBO diploma | ehbocollege.nl

Nieuwe Oranje Kruis richtlijnen EHBO diploma

Nieuwe Oranje Kruis richtlijnen EHBO diploma

ma 25-07-2016 | EHBO | Bauke

Ook in EHBO wordt geïnnoveerd. Elke vier jaar komen er nieuwe richtlijnen uit. Die richtlijnen betekenen wat voor je als je een EHBO diploma gaat halen of verlengen.


In Nederland zijn verschillende instanties bezig met EHBO zoals het Oranje Kruis, Rode Kruis, NIBHV en de Nederlandse reanimatieraad. Grotendeels volgen zij voor elementen van EHBO dezelfde richtlijnen. Een college van deskundigen, onder verantwoordelijkheid van het Oranje kruis, zoekt uit wat wél en niet werkt. Ook leggen zij de verbinding met professionele hulp en bepalen wat EHBO'ers moeten kennen en kunnen. Onlangs heeft het Oranje Kruis de nieuwe richtlijnen bekend gemaakt.

Wijzigingen in EHBO verlenen

Hieronder tref je de hoogtepunten van de wijzigingen. Er is nog meer veranderd, maar hier krijg je in elk geval mee te maken tijdens de opleiding.

ABCDE en vijf punten

Hele volksstammen hebben moeten blokken op het uit het hoofd leren van ABCDE en de vijf belangrijke punten. Beide ga je niet meer terugvinden in het boekje. Ze blijven belangrijk, maar worden slechts woordelijk behandeld.

Gebruik van de luidspreker

Het college van deskundigen ontdekte dat men tegenwoordig mobiele telefoons heeft en dat deze op de speakerfunctie kunnen. Bel je 112, dan krijg je het advies de telefoon op luidspreker te zetten.

Handgreep van Zäch verdwijnt

Het is aannemelijk dat het hoofd bij wervelletsel meestal niet recht ligt. Daarom wordt alleen manuele fixatie aangeleerd: het hoofd vasthouden in de positie waarin het ligt.

FAST wordt mond-spraak-arm

Het Oranje kruis voegt zich bij een uitgebreide en succesvolle campagne van de Hartstichting. Voortaan geen afkorting meer maar controleren van mond, spraak en arm bij een beroerte.

Geen synthetische watten meer

Helaas, onze voorraad watten blijf liggen. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de functie van watten bij het (wond)drukverband, verwijnen deze uit de handeling. Bij een wonddrukverband heeft dit het voordeel dat het verband sneller kan worden aangelegd. Voor extra druk kun je eventueel een verbandrolletje meezwachtelen. Het drukverband bij een kneuzing, verstuiking of verzwikking heet voortaan een steunverband.

Het doek valt voor de driekante doek

De ICE regel als geheel verdwijnt daarmee. Het aanleggen is lastig en forceert soms het slachtoffer. Aanbevolen wordt het slachtoffer de arm zelf te laten dragen.

Niet meer driezijdig afplakken bij borstletsel

Uit onderzoek is gebleken dat de wond openlaten minder risico geeft op een spanningspneumothorax (klaplong). Daarom wordt doordringend borstletsel niet meer afgeplakt.

Reanimeren van kinderen

Voortaan leer je bij elke EHBO opleiding ook hoe je kinderen en baby's moet reanimeren. Daardoor vervalt de aparte aantekening kinder EHBO en wordt het EHBO diploma meer "waard".

Wat betekent dit voor jou?

Ga je een EHBO opleiding volgen bij Ehbocollege.nl? Tot 1 september krijg je nog de oude richtlijnen en het oude examen. Tussen 1 september en 1 januari is er een overgangsregeling. Wij hebben er voor gekozen om na 1 september de nieuwe richtlijnen aan te bieden. Doe je dan examen, dan wordt je ook volgens die termen geëxamineerd. In de herhalingsopleidingen krijg je ook meer te horen over de nieuwe richtlijnen en onder andere bijgeschoold met eerste hulp aan kinderen.

Binnenkort tref je ook de video's van de "nieuwe" handelingen aan op ons YouTubekanaal.


Terug

Wistjedat

ICE

Kneuzingen, verstuikingen en verzwikking zijn de meest voorkomende blessures bij sport. Kom je dit tegen dan is ICE de regel, nadat de sporter is gestopt met de inspanning:

Immobiliseren: het getroffen lichaamsdeel onbewegelijk houden

Compressie: druk uitvoeren op de blessure door een drukverband

Elevatie: het lichaamsdeel hoog houden

Samen staat ICE voor koelen: voordat je een verband aan gaat leggen koel je het lichaamdeel 10 tot 15 minuten.