Wat is een traumazwachtel en hoe gebruik je het? | ehbocollege.nl

Wat is een traumazwachtel en hoe gebruik je het?

za 19-01-2013 | EHBO | Bauke

Ook verbandmiddelen gaan met de tijd mee. Er komen steeds meer handige hulpmiddelen op de markt. De traumazwachtel is er zo een. Waar cursisten bij een EHBO opleiding tegenwoordig met dit verband oefenen, is het voor veel mensen nog onbekend. Een korte introductie.


Een traumazwachtel is een verbandmiddel waarmee je simpel en snel, zelfs met één hand, een volledig wonddrukverband kan aanleggen.

Historie en herkomst van de traumazwachtel

Het Israëlische leger is wellicht wel één van de meest vooruitstrevende op veel gebieden. Die activiteit zorgde er voor dat de Israëlische legerarts-in-oplieiding Bernard Bar-Natan ook op zijn gebied probeerde het beste te vinden voor gewonde strijdende soldaten. Hij kwam er achter dat de herkomst van veel verbandmiddelen die tot dan toe werden gebruikt rond 1940 lag. Ondertussen was er veel veranderd en moesten Israëlische soldaten het tot dan toe doen met een bijzonder advies. Ben je als Israëlische soldaat alleen en heb je een hevig bloedende wond? Doe er dan een gaasje en een zware steen op om druk uit te oefenen en wacht op hulp.
Dat kon beter vond Bar-Natan. Hij vond de traumazwachtel uit (ook wel Israeli bandage of emergency bandage genoemd). Die uitvinding werd in 1991 geïntroduceerd, en in 1998 voor het eerst publiek verkocht. Tegenwoordig worden er meer dan 2 miljoen van dit soort verbanden per jaar verkocht.

Hoe werkt een traumazwachtel

Een traumazwachtel bestaat uit drie delen:


De werking bestaat er uit dat er druk wordt uitgevoerd op de wond. Hierdoor stelpt de bloeding en wordt, mogelijk fataal, bloedverlies voorkomen. Het is geschikt voor grote en hevig bloedende wonden. Waar noodzakelijk is het verband te gebruiken als een tourniquet, waardoor de bloedtoevoer geheel wordt afgesloten. Het basisprincipe is echter dat van een wonddrukverband en zo wordt het ook over het algemeen gebruikt.
Als wonddrukverband kan het ook worden gebruikt in plaats van het vroegere stompverband, een verband om te gebruiken bij een geamputeerd ledemaat. Het is mogelijk een traumazwachtel aan te leggen op elk ledemaat, maar ook op/aan het hoofd en op doordringende wonden op de romp.

Hieronder tref je, gebaseerd op een Amerikaans gevoel voor dramatiek, een korte video waarin de werking van de traumazwachtel wordt gedemonstreerd.

Traumazwachtel kopen

Sinds 2011 heeft het Oranje Kruis de traumazwachtel in het programma opgenomen. Cursisten mogen er mee leren werken, maar het wordt niet geëxamineerd. Op het examen mág je echter wel een traumazwachtel gebruiken in plaats van een wonddrukverband.

Naast onderwijsdoeleinden hoort een traumazwachtel thuis in elke EHBO set. Het is een onmisbaar hulpmiddel dat het verlenen van eerste hulp in levensbedreigende situaties een stuk laagdrempeliger en makkelijker maakt.

De prijs van de traumazwachtels loopt uiteen van rond € 8 tot € 15 per stuk. Over het algemeen wordt er door Nederlandse distributeurs grof verdiend aan de verkoop. Ondanks de relatief hoge prijs is het verbandmiddel het wel waard, je gebruikt het immers niet regelmatig.
Traumazwachtels voor particulieren kun je voor een redelijke prijs aanschaffen bij www.lopharm.nl (€ 6,31 per stuk incl BTW).

.

Terug