Het kan je niet ontgaan zijn; de maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. Ook voor EHBO cursussen heeft dat impact. Tot tenminste 9 februari 2021 kun je nergens in Nederland het Oranje Kruis diploma halen, bij geen enkel opleidingsinstituut. Daarnaast sluiten veel opleiders ook de deuren voor andere EHBO opleidingen, omdat deze vorm van onderwijs wordt afgeraden. Vijf vragen en antwoorden die je kunnen helpen.

Ik heb het EHBO diploma nodig voor mijn opleiding/sollicitatie

Enorm vervelend natuurlijk! Voor de opleiding doktersassistente of om te solliciteren als ambulancechauffeur heb je een geldig Oranje Kruis diploma nodig. Een schrale troost: op dit moment worden nergens Oranje Kruis examens afgenomen. We adviseren je om contact op te nemen met jouw school of werkgever en uit te leggen dat het nu simpelweg onmogelijk is. Wel kun je overleggen of je in de tussentijd (tot de lockdown versoepeld is) wellicht door kunt met het volgen van een e-learningcursus volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis.

EHBO is toch praktijkonderwijs? Waarom gaat het dan niet door?

Misschien heb je gelezen dat scholen die praktijkonderwijs geven daar voor die lessen mee door kunnen gaan. Helaas geldt dat niet voor een cursus EHBO. Dat is geen middelbaar onderwijs, maar een cursus. Daarnaast is het ook niet verstandig. Bij EHBO kom je bij sommige opleiders dicht bij elkaar in de buurt en zo kun je ongemerkt en ongewild het coronavirus verspreiden. Wij hebben maatregelen genomen zodat je voldoende afstand hebt, maar opleiden zonder het diploma is niet zinvol.

Ik heb een andere EHBO cursus gevonden die wel doorgaat. Goed idee?

Nee, geen goed idee. De maatregelen hebben een belangrijk doel; de pandemie tegengaan. Misschien lijkt dit nu jouw probleem op te lossen, maar je draagt onbedoeld bij aan een ander probleem. Niet doen dus. Daarnaast is het beslist géén cursus die opleidt voor het Oranje Kruis diploma. Dat diploma wordt gevraagd door veel opleiders, werkgevers en verzekeraars. Terecht, want het bestaat uit praktijk en een onafhankelijk examen. Je moet het immers wel écht kunnen!

Zijn er straks wel genoeg EHBO cursussen als alles weer begint?

Als de lockdown voorbij is, zullen veel andere maatregelen tegen de coronapandemie nog gewoon doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan afstand houden. Dat heeft voor ons en voor andere opleiders een belangrijk gevolg: kleinere groepen. Daarnaast zullen wij eerst de geannuleerde cursisten uitnodigen en dan pas nieuwe cursisten. Het zal dus even druk worden, wees er snel bij en kijk in de cursuskalender of we nieuwe cursussen plannen.

Wat kan ik in de tussentijd tot de EHBO cursus doen?

Ga je straks een EHBO cursus volgen? Dan heb je nu mooi de tijd om je voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een e-learningcursus volgen, het boek doornemen of zelfs thuis al aan de slag met reanimatie met een oefenpop voor thuis. Zo is de kans dat je straks slaagt voor het examen veel groter.