Outdoor EHBO

Outdoor EHBO

EHBO specialisatie

Outdoor EHBO of EHBO bij berg- en buitensport gaat over eerste hulp met improvisatie. In de definitie van eerste hulp wordt de noodzakelijke hulp, met de aanwezige middelen, in afwachting van professionele hulp genoemd. Maar wat nu als je maar weinig middelen kunt meenemen? En wat doe je als de professionele hulp nog wel even op zich laat wachten. Dat is waar de opleiding Outdoor-EHBO over gaat.

Tijdens de cursus leer je ook hoe je hulp kunt krijgen bij noodgevallen

Wat betekent buitensport EHBO?

De opleiding Outdoor EHBO gaat in op de letsels en ongevallen die je kunt tegenkomen tijdens buitensport-activiteiten zoals hiken, bergwandelen, lange wandeltochten, klimmen, eenvoudige survivaltochten of andere meerdaagse activiteiten waarbij je een stukje van de bewoonde wereld af bent, of waar hulp om een andere reden even op zich kan laten wachten. 

Voor wie is de cursus Outdoor EHBO?

De cursus is bedoeld voor de actieve buitensporter. Je beschikt over een goede conditie en zoekt in je vakanties avontuurlijke, meerdaagse activiteiten.
De cursus is geschikt voor de personen die zich willen voorbereiden op dat soort tochten in Europese gebieden, of gebieden die daarmee vergelijkbaar zijn. De cursus is geschikt voor klimmers tot ongeveer aan de boomgrens.

In de cursus staan weerbaarheid en improvisatie centraal. Je leert hulp te verlenen met de weinige of simpele materialen die je bij je hebt. Je leert ook wanneer hulp verlenen, vanwege jouw of andermans veiligheid, misschien juist helemaal niet verstandig is.

Bij Outdoor EHBO ga je letterljk en figuurlijk van de gebaande paden af. In een intensieve maar telkens uitdagende mix van praktijk en theorie bereiden we je voor op hulpverlenen in outdoor en survival situaties. Je leert daarmee niet de zaken die je standaard in een EHBO opleiding leert, maar we gaan wat verder. Zo is de zorg niet gericht op de 15 minuten tot een ambulance komt, maar soms langduriger. Ook leer je improviseren met middelen en leer je gezondheidsverstoringen beter herkennen. 

Tijdens de cursus overnacht je op de cursuslocatie. Zo kunnen we de tijd optimaal gebruiken. Je bent veel actief en veel buiten bezig.

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • MARCH methode en triage
  • Basic Life Support (BLS / reanimatie) en de AED
  • Noodtransportmethodes; vervoer van slachtoffers over korte afstand
  • Steken en beten (Europa)
  • Nek- en wervelletsel
  • Bloedingen: wonddrukverbanden, druk- en handgrepen, tourniquets en stompverbanden
  • Letsels van het bewegingsstelsel: spalken, tapen en drukverbanden
  • Koudeletsel. warmteletsel en elementair hoogteletsel
  • Redding, bereikbaarheid en overdracht aan professionals

Ook buiten de bergen, bijvoorbeeld met mountainbiken, kun je outdoor EHBO nodig hebben

Waar volg je de cursus outdoor EHBO?

Outdoor dus! De cursus outdoor EHBO kun je niet alleen maar in een droog, fijn, warm lokaal vieren. De cursus wordt daarom flinke delen (ook als het regent) in de buitenlucht gedaan en geoefend. Bij het oefenen wordt gebruik gemaakt van Lotus-slachtoffers.

De cursus wordt gegeven in twee dagen. De eerste dag loopt van 08:30 uur tot 21:30 uur. De tweede dag begint om 08:00 en eindigt rond 16:00 uur. Het is een intensieve cursus, daarom regelen we een overnachting voor je.

De kosten van deze opleiding bij individuele deelname bedragen € 395 p.p. Heb je geen geldig Oranje Kruis EHBO diploma? Volg dan vooraf de e-learning cursus om de basis te leren. Dat kost je € 20,00.

Bij de kosten van de opleiding is volpension inbegrepen. Wij zorgen dus voor de overnachting, alle maaltijden, tussendoortjes en andere versnaperingen zoals koffie en thee.

Natuurlijk zitten de kosten van de reader, de hand-outs en het certificaat inbegrepen bij de cursusprijs.

Je hebt een geldig EHBO diploma van het Oranje Kruis. Nog geen EHBO diploma? Dan vragen we je vooraf een e-learning module te doen. De kosten daarvan bedragen € 20,00.

Bij deze opleiding is het belangrijk dat je een gezonde conditie hebt. Je bent daarnaast 16 jaar of ouder.

Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe