Een leuk gesprek starten op een verjaardag? Natuurlijk kan het gaan over stikstof. Maar kies eens een ander punt om het over oneens te zijn: moet je blaren nu wel of niet prikken als EHBO-er?

Een blaar op de hak. Wel of niet prikken  als EHBO-er?
De meest gemene plek voor een blaar. En soms dus nodig om te prikken.

Blaren prikken? Heel bevredigend, maar niet altijd nodig! 

Een blaar is een ophoping van vocht tussen de opperhuid en de lederhuid. Blaren ontstaan door teveel druk of wrijving op een bepaalde plaats. De meest voorkomende plek is de voeten, maar ook op handen (bijvoorbeeld bij gebruik van handschoenen, komen ze geregeld voor.
Hitte, vocht en vuil zijn samen met wrijving en druk de ideale recepten voor een flinke blaar. Een blaar hoeft niet stuk, bij voorkeur niet zelfs. Je kán dit doen als de blaar zeer pijnlijk is of op een vervelende plek zit. Een open blaar verdient altijd behandeling.

Zes P’s

Er bestaan bizarre adviezen als het gaat om blaren, van openbranden tot plakken met ducttape. Raar eigenlijk, want een slecht behandelde blaar kan er voor zorgen dat de huid ontsteekt, maar geeft ook schimmels die op veel voeten leven vrij baan.

De goede manier vertellen we je hier. Ga je “professioneel” blaren behandelen, bijvoorbeeld als EHBO-er bij een evenement, dan adviseren ik elke EHBO’er eerst een cursus te volgen. Blaren goed behandelen vergt oefening!

De juiste wijze bestaat uit zes stappen die we hier de zes P’s noemen. Dat zijn:

  • Poetsen
  • Prikken
  • Proppen
  • Poetsen
  • Plakken
  • Poederen

Poetsen

Je leest het al, poetsen heeft een belangrijke plek. Twee keer zelfs. Eerst zorg je dat de huid gewoon goed schoon is. Simpelweg wassen met water en zeep is voor de leek al genoeg. Heb je een blaar op één voet? Controleer dan ook de ander. Op dezelfde plek zit vaak het kleinere broertje of zusje.
Desinfecteer de blaar nu met een huidontsmettingsmiddel zoals Betadine, Sterilon of onze favoriet Hibicet. Als de blaar gesloten is doet dit geen pijn. Ga je een cursus volgen om blaren te verzorgen, dan leer je hier nog twee extra stappen.

Prikken

Een blaar prikken is een klusje dat je als leek het liefste zelf doet. Is er een ervaren eerste hulpverlener in de buurt, dan kan die het wellicht doen.

Een bloedlancet is een speciale prikker waarmee het vocht makkelijker uit de blaar loopt.

Blaren prikken doe je het liefst met een bloedlancet. Dat is een speciaal mesje/naaldje dat gemaakt is om makkelijk vocht te laten ontsnappen en steriel is verpakt. Een bloedlancet kun je bij elke apotheek kopen. Het kan ook met een steriele naald. Ontsmetten kán met vuur, maar maak de naald daarna dan wel alsnog schoon met alcohol en een gaasje. Zonder vuur kan ook uitstekend met alcohol of Sterilon. Whiskey met ijs ontsmet minder goed maar helpt sommige mensen met de “pijn”.

Je prikt de blaar aan twee (niet meer) kanten in, tot je geen weerstand meer voelt. Het prikken doe je niet bovenop de blaar, maar aan de onderzijde tegen de gezonde huid aan. Hierna “prop” je de blaar leeg met een wattenstaafje of een steriel gaasje. Is de blaar aardig leeg? Dan weer opnieuw desinfecteren met een huidontsmettingsmiddel.

Dakpansgewijs bedekken

Nu komt eigenlijk het belangrijkste: plakken. Om te zorgen dat je er minder last van hebt en om vuil te weren, moet je de blaar goed bedekken. Dat doe je het beste met kleefpleister (geen wondpleister) of sporttape.

Uitgeplakt? Wil je het helemaal goed doen, dan poeder je de tape of kleefpleister en het gebied er omheen flink in met talkpoeder. Dit vermindert de wrijving en zorgt dat de pleister beter plakt.
Verwijder de pleister of tape van de blaar zodra het kan. Bijvoorbeeld als je thuis bent en niet meer hoeft te lopen. Zo kan de blaar genezen aan de buitenlucht.

Voorkomen

Sommige sneakers zijn géén geweldig schoeisel om blaren te voorkomen.

Een open deur, maar zeker waar: voorkomen is beter. Zorg voor goed passend schoeisel, schone voeten en schone en goede sokken. Sneakers zien er goed uit, maar zijn voor blaren vaak een kunststof feesttent op een warm en vochtig weiland (met vaak bijbehorende lucht).