EHBO cursus

Wat is EHBO?

In een cursus eerste hulp  leer je EHBO. Dat is de  noodzakelijke hulp bestaande uit alle handelingen die je bij een ongeval veilig kunt verrichten met de aanwezige middelen, in afwachting van professionele hulp.

EHBO is anders dan de hulp die de professionals verlenen. Hoewel de professionele hulpverleners meer kunnen doen, is jouw hulp als eerste hulpverlener niet van ondergeschikt belang. De kwaliteit van de hulp die direct na een ongeval wordt verleend, is meestal bepalend voor de ernst van het letsel.

EHBO leren

je kunt een cursus eerste hulp volgen op allerlei verschillende niveau’s. In een basisopleiding leer je de beginselen. Daarna kun je verder met EHBO specialisaties zoals Eerste hulp bij waterongevallen.

Ook reanimatie is een eerste hulphandeling. Reanimatie kun je makkelijk en snel leren, soms al in 2,5 uur. Bij elke EHBO cursus die je volgt, komt reanimatie wel aan bod.

Verschil BHV en cursus eerste hulp (EHBO)

Er is een verschil tussen een opleiding BHV (Bedrijfshulpverlening) en EHBO. Tijdens de opleiding BHV leer je “levensreddende handelingen”. Dat is meer beperkt dan tijdens een EHBO opleiding. Naast die letsels leer je bij EHBO ook over andere ongevallen variërend van een de hulp bij een tekenbeet tot een klaplong. EHBO is vele malen uitgebreider.

EHBO cursus met Oranje Kruis diploma

Wanneer je een eerste hulpcursus volgt, is vooral leren en doen belangrijk. Je leert helpen. Toch wil je ook weten wat voor certificaat of diploma je na afronding ontvangt. Dit kan belangrijk zijn voor bijvoorbeeld een branchevereniging of sollicitatie. Ook krijg je voor de ene cursus wel en voor de andere geen vergoeding voor de EHBO cursus van zorgverzekeraars.

ehbocollege.nl geeft twee soorten opleidingen. Allereerst kun je het officiële Oranje Kruis EHBO diploma halen. Wil je bijvoorbeeld huisartsassistent, ambulancechauffeur, redder bij de KNRM of natuurgeneeskundige worden, dan heb je het Oranje Kruis diploma nodig. Om dat diploma geldig te houden volg je een EHBO herhaling. Afhankelijk van het pakket dat je hebt, wordt een opleiding voor een Oranje Kruisdiploma vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Is een officieel diploma niet nodig? Dan kun je een korte versie van de EHBO cursus  volgen (EHBO compact) voor een certificaat.