In dit artikel behandel ik maar drie letsels. Hoewel kinderen véél meer creativiteit hebben om erg bijzondere letsels op te lopen, probeer ik het zo leesbaar te houden.
Blaren
Blaren zijn de meest voorkomende blessure bij wandelsport. De juiste behandeling bestaat uit zes stappen die we hier de vijf P’s noemen.
Dat zijn: • Poetsen • Prikken • Proppen • Poetsen • Plakken • Poederen
Poetsen
Was de voeten met water en zeep. Heb je een blaar op één voet? Controleer dan ook de ander. Op dezelfde plek zit vaak nog een blaar, maar dan kleiner. Desinfecteer de blaar met een huidontsmettingsmiddel zoals Betadine of Sterilon. Als de blaar gesloten is doet dit geen pijn.
Blaren Prikken
Blaren prikken doe je met een bloedlancet (een speciaal mesje/naaldje dat gemaakt is om makkelijk vocht te laten ontsnappen) of met een steriele naald. Een bloedlancet kun je bij elke apotheek kopen. Een naald is nog makkelijker. Ontsmetten kán met vuur, maar maak de naald daarna dan wel alsnog schoon met alcohol en een gaasje. Alleen alcohol voldoet ook.
Je prikt de blaar aan 2 (niet meer) kanten in, tot je geen weerstand meer voelt. Het prikken doe je niet bovenop de blaar, maar aan de onderzijde tegen de gezonde huid aan. Hierna “prop” je de blaar leeg met een wattenstaafje of een steriel gaasje. Is de blaar aardig leeg? Dan weer opnieuw desinfecteren met een huidontsmettingsmiddel.
Dakpansgewijs bedekken van blaren
Om te zorgen dat je er minder last van hebt en om vuil te weren, moet je de blaar goed bedekken. Dat doe je het beste met kleefpleister (geen wondpleister) of sporttape.
Je kunt vervolgens de tape en huid er omheen inwrijven met talkpoeder. Dat vermindert wrijving en vergroot de klevende werking.
Verwijder de pleister of tape van de blaar zodra het kan, bijvoorbeeld als je thuis bent en niet meer hoeft te lopen. Zo kan de blaar genezen aan de buitenlucht.
Verzwikte enkel
Een verzwikking of verstuiking herken je doordat het lichaamsdeel nog wel bewogen kan worden, maar het veel pijn doet. Het kind heeft geen breuk gevoeld of gehoord.
Bij een verzwikte enkel is ICE de remedie. Ice staat voor Immobiliseren, Compressie en Elevatie. Het begint echter met de échte betekenis: ijs, oftewel koelen. Doe dat 10 tot 15 minuten met een icepack of ijs (beiden niet direct op de huid, maar in bijvoorbeeld een keukendoek) of gewoon lauwwarm stromend water. Nu komt het verbinden. Een filmpje daarvan kun je hier vinden.
Houd het lichaamsdeel hoog en stil, terwijl je nu een wonddrukverband gaat aanleggen. Dat begint met synthetische watten. Verdeel die goed over de voet, hak en enkel. Breng daarna de elastische zwachtel aan onder lichte druk. Voer iets meer druk uit aan de kant waar het letsel zit. Daarna houdt de avondvierdaagse helaas op. Verder lopen met een verwikte/verstuikte enkel is niet verstandig.
Wordt de zwelling of de pijn na 2 tot 3 dagen niet minder? Zoek dan de huisarts op.
Schaafwonden
Over schaafwonden bestaan veel vergissingen. Een schaafwond is een oppervlakkige wond waarbij niet alle huidlagen (volledig) beschadigd zijn. De huid kan zich daardoor goed zonder hulp herstellen.
Spoel een schaafwond schoon met water. Zorg dat vuil uit de wond is. Laat de schaafwond nu bij voorkeur aan de lucht drogen.
Mocht een schaafwond veel vocht afscheiden, dan kan een beetje pleisterspray soms uitkomst bieden. Maar let op, dat prikt!