De vraag is dan eigenlijk of het zinnig kan zijn een slachtoffer “bij bewustzijn te houden” als hij of zij dreigt bewusteloos te raken.

Shock

Bij een shock kan een slachtoffer steeds verder buiten bewustzijn glijden. Dat komt omdat bij een shock het lichaam functies uitschakelt, om vitale organen zoals het hart en daarmee de hersenen te beschermen. Het bewustzijn is dan niet het meest belangrijke. Daarnaast kan ook pijn een oorzaak zijn voor het buiten bewustzijn raken van het slachtoffer.

Hormonen in de vechtstand

Doordat het slachtoffer bij bewustzijn wordt gehouden worden ook chemische stoffen aangemaakt die de bloeddruk op orde houden. Juist bij een shock is dat hard nodig.Die stoffen (hormonen) zorgen er voor dat het lichaam in de “vechtstand” blijft. Eén van die hormonen is adrenaline, of eigenlijk epinefrine.

Ademhaling vrij houden

Een tweede reden waarom het nuttig kan zijn dat een slachtoffer bij bewustzijn blijft is de ademhaling, of eigenlijk de luchtweg. Buiten bewustzijn kan de luchtweg belemmerd raken door ondermeer slijm of andere objecten in de mond. Een slachtoffer dat bij bewustzijn is kan bijvoorbeeld slikken om dit te voorkomen, waardoor ook de ademhaling gewaarborgd blijft.

Bij bewustzijn houden

Hoe doe je dat nu? Ten eerste is het goed je te realiseren dat de hulpverlener niet alles te zeggen heeft over het bewustzijn van het slachtoffer. Je kunt het een slachtoffer wel zo gemakkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld door hem te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals koude of warmte.
Je kunt een slachtoffer bij bewustzijn houden door tegen hem te praten of een hand vast te houden. Dat doe je in elk geval niet door een slachtoffer te slaan of met water te begieten, zoals je óók nog wel eens in de films ziet.