Allereerst een waarschuwing. Een app is géén EHBO diploma. Het is een geheugensteuntje en bereidt je niet op alles voor. Een cursus overigens ook niet. Wil je echter écht voorbereid zijn, zorg dan dat je weet wat te doen. Daar hoort oefening bij. Zoek een EHBO of reanimatiecursus bij jou in de buurt, bijvoorbeeld in de cursuskalender op deze website.

In het onderstaande overzicht hebben we gekeken naar de beschikbare apps in april 2013. Het moest om een app gaan die méér aan boord heeft dan alleen tips voor reanimatie. We kwamen tot de volgende selectie.

EHBO – Rode Kruis

Het Rode Kruis begeeft zich (vreemd genoeg) pas een jaar op vijf op het gebied van EHBO door leken. Er zijn tegenwoordig opleidingen volgens een eigen lesmethode en het Rode Kruis heeft een eigen lesboek. De App was een logische aanvulling.

Beschikbaar voor:           iOS en Android
Gebruiksgemak:              **** (4 van 5)
Talen:                             Naast Nederlands, Engels en Duits ook vele anderen.
Waar verkrijgbaar:          iTunes en Google Play
Beoordeling:                  **** (4 van 5)

Plus:      De app is overzichtelijk en kent prioriteiten. Op de eerste pagina kom je de dingen tegen die écht belangrijk zijn. De knoppen zijn groot en begrijpelijk. De app zelf is ontdaan van teveel poespas. Je kunt twijfelen of het goed is, maar de app gebruikt vrij nadrukkelijk de methode van het Rode Kruis (waar overigens weinig mee mis is).

Min:      De tekeningen laten qua duidelijkheid wat te wensen over. Bewegende beelden zouden een mooie aanvulling zijn.

KNV EHBO

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO is één van de opleidingsverenigingen waarbij wellicht jouw lokale EHBO-vereniging is aangesloten. Het is een non-profit club met een lange historie.

Beschikbaar voor:          iOS
Gebruiksgemak:              *** (3 van 5)
Talen:                             Nederlands
Waar verkrijgbaar:          iTunes
Beoordeling:                  ** (2 van 5)

Plus:      De app heeft mooie duidelijke foto’s.

Min:      De logica van de app is ver te zoeken. Het koste bijna een minuut om bij de aanwijzingen voor reanimatie te komen. De terminologie is niet passend voor een “hands-on” app. “Ziektebeelden” en “hartproblemen” zijn naast discutabel ook niet termen die het makkelijk maken te kiezen.

Ansul BHV Fastguide

Ansul is een brandbeveiligingsbedrijf dat ook opleidingen geeft. In iTunes is hun app beschikbaar die zich richt op BHV-ers (Bedrijfshulpverlening).

Beschikbaar voor:          IOS en Android
Gebruiksgemak:             **** (4 van 5)
Talen:                             Nederlands
Waar verkrijgbaar:          iTunes en Google Play
Beoordeling:                  ** (2 van 5)

Plus:      Foto’s zijn belangrijk in een EHBO app. Ansul blinkt daar van alle apps het meest in uit. Scherpe duidelijke foto’s die ook goed passen bij de tekst. De opzet van de app is daarnaast logisch, de termen begrijpelijk.

Min:      De app is niet geschikt als “hands-on” hulpmiddel. Het is eerder een naslagwerk voor bij een cursus. Er zijn lappen met, overigens zeer zinnige, tekst beschikbaar, waarmee een cursist zich flink kan verdiepen. Op straat zijn deze teksten nutteloos.

HELP! App

Waar deze app vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De app is primair bedoeld om hulpdiensten bij verschillende noodsituaties te kunnen waarschuwen. Daarnaast heeft de app tips beschikbaar over wat te doen bij een ongeval.

Beschikbaar voor:          IOS en Android
Gebruiksgemak:             ** (4 van 5)
Talen:                             Nederlands
Waar verkrijgbaar:          iTunes en Google Play
Beoordeling:                  ** (2 van 5)

Plus:      De app lijkt op het eerst gezicht overzichtelijk. Grote knoppen met duidelijke termen.

Min:      Het is onduidelijk waar de app voor dient. Tips zijn wat verder zoeken en zijn dan niet even duidelijk opgezet. Lange teksten, geen verduidelijkende afbeeldingen en ook de inhoud van de tips lijkt niet altijd te kloppen.