Met gemiddeld 32 km/u op de smalste fietsbanden denkbaar is een valpartij helaas een realistische mogelijkheid. Zelf kies ik er dan ook voor naar élke wielrenner te groeten, behalve die geen helm draagt. Dat geldt ook met mountainbiken; veilig wielrennen begint met goed verstand. Een helm en handschoenen hebben echt nut.

Vaak voorkomende wielerletsels

  1. Schaafwonden
  2. Schouder uit de kom
  3. Botbreuk: vooral schouder en scheenbeen
  4. Uitdroging, oververhitting en verbranding
  5. Schedelletsel (vooral als je géén helm draagt)

Ik ga op de fiets en neem mee

Voor wielrenners en MTB’ers draait veel om gewicht: je fiets is licht en je neemt zo min mogelijk spullen mee. Toch hebben veel wielrenners, vooral die toertochten fietsen, een zadeltas voor een extra binnenband en wat gereedschap. Eigenlijk kan een kleine aanvulling van drie zaken al een flink verschil maken:

Gerold snelverband

Klein, licht en multifunctioneel. Aan te leggen zelfs met je wielerhandschoenen aan. Je kunt het gebruiken voor het bedekken van nagenoeg elke wond, maar kunt er door de brede zwachtel ook lichte druk meet uitvoeren. De niet verklevende laag zorgt er voor dat het niet aan de wond blijft plakken.

Pleisterspray

Te koop bij elke drogist in een spuitbusje van nog geen 5 centimeter groot. Het ontsmet en legt een transparant laagje over de wond waarmee, als het opdroogt, het bloeden ook wordt tegengegaan. Een ideale, maar tikkie pijnlijke, remedie voor schaafwonden.

Pleisters

Je wielerhandschoenen trek je meestal uit als je de band gaat vervangen, een ketting oplegt of iets anders tussendoor moet sleutelen. Juist dan loop je vervelend wondjes op. Een gerold snelverband is te groot, bandenplakkers werken minder goed. Zorg daarom dat er een serie van 4 pleisters in je zadeltas zit. Koop de voorgevormde versies zodat je niet hoeft te knippen, neem van elk formaat er 1 mee.

Voor de rest heb je het ideale hulpmiddel al bij je: je bidon. Spoel een schaafwond met water, geef iemand met oververhitting te drinken of dep het hoofd. Zorg dus dat je tweede bidon (voor langere ritten) gevuld is met water in plaats van sportdrank. Voor korte ritten is water sowieso ook beter voor het lichaam.

Heb je ruimte over in je zadeltas? Dan zijn een setje kunststof handschoenen en een beademingsdoekje een mooie aanvulling. Beide erg klein en handzaam.

Tips bij wielerongevallen

Zie je een ongeval gebeuren en fiets je in een groep? Doe je hand recht omhoog en roep “STOP”. Verplaats een slachtoffer niet, behalve als hij of zij op een gevaarlijke plek ligt.
Je kunt de plek beveiligen door een maatje een stuk voor de plek van het ongeval met zijn fiets dwars voor hem te laten staan. Door je gestrekte arm met vlakke hand op en neer te bewegen geef je toekomend verkeer aan langzamer te rijden. Houd je helm als helper op. Je bent beter zichtbaar en voorkomt letsel bij een aanrijding.

Vermoedt je schedel of wervelletsel? Laat het slachtoffer liggen en beweeg het hoofd niet. Stabiliseer het hoofd als je weet hoe dit moet.

Schouder uit de kom? Laat het slachtoffer zelf de arm ondersteunen. Probeer het lichaamsdeel niet te zetten. Je kunt eventueel met een binnenband een smalle das maken om de pols, langs de gezonde zijde van de nek.