In Nederland zijn verschillende instanties bezig met EHBO zoals het Oranje Kruis, Rode Kruis, NIBHV en de Nederlandse reanimatieraad. Grotendeels volgen zij voor elementen van EHBO dezelfde richtlijnen. Een college van deskundigen, onder verantwoordelijkheid van het Oranje kruis, zoekt uit wat wél en niet werkt. Ook leggen zij de verbinding met professionele hulp en bepalen wat EHBO’ers moeten kennen en kunnen. In 2016 zijn er nieuwe Oranje Kruis richtlijnen vastgesteld.

Wijzigingen in EHBO verlenen

Hieronder tref je de hoogtepunten van de wijzigingen. Handig als je een EHBO opleiding volgt. Er is nog meer veranderd, maar hier krijg je in elk geval mee te maken tijdens de opleiding of bijscholing.

ABCDE en vijf punten

Hele volksstammen hebben moeten blokken op het uit het hoofd leren van ABCDE en de vijf belangrijke punten. Beide ga je niet meer terugvinden in het boekje. Ze blijven belangrijk, maar komen alleen maar in je verhaal terug.

Gebruik van de luidspreker

Het college van deskundigen ontdekte dat men tegenwoordig mobiele telefoons heeft en dat deze op de speakerfunctie kunnen. Bel je 112, dan krijg je het advies de telefoon op luidspreker te zetten.

Handgreep van Zäch verdwijnt

Meestal ligt het hoofd niet recht bij wervelletsel. Daarom wordt alleen manuele fixatie aangeleerd: het hoofd vasthouden in de positie waarin het ligt.

FAST wordt mond-spraak-arm

Het Oranje kruis voegt zich bij een uitgebreide en succesvolle campagne van de Hartstichting over beroerte. Voortaan geen afkorting meer in de Oranje Kruis richtlijnen, maar mond, spraak en arm controleren bij een beroerte.

Geen synthetische watten meer

Helaas, onze voorraad watten blijf liggen. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de functie van watten bij het (wond)drukverband, verdwijnen deze uit de handeling. Bij een wonddrukverband heeft dit het voordeel dat het verband sneller kan worden aangelegd. Voor extra druk kun je eventueel een verbandrolletje meezwachtelen. Het drukverband bij een kneuzing, verstuiking of verzwikking heet voortaan een steunverband.

Het doek valt voor de driekante doek

De ICE regel als geheel verdwijnt daarmee. Het aanleggen is lastig en forceert soms het slachtoffer. Aanbevolen wordt het slachtoffer de arm zelf te laten dragen.

Niet meer driezijdig afplakken bij borstletsel

Uit onderzoek is gebleken dat de wond openlaten minder risico geeft op een spanningspneumothorax (klaplong). Daarom wordt doordringend borstletsel niet meer afgeplakt.

Reanimeren van kinderen

Voortaan leer je bij elke EHBO opleiding ook hoe je kinderen en baby’s moet reanimeren. Daardoor vervalt de aparte aantekening kinder EHBO en wordt het EHBO diploma meer “waard”.

Oranje Kruis Boekje

Volg je een EHBO opleiding met een examen voor het Oranje Kruis? Dan worden de richtlijnen genoemd in relatie tot de druk van het Oranje Kruis Boekje. Hoewel je niet verplicht bent dit boekje te gebruiken in de opleiding (het is niet zo’n best leerboek), is het soms handig te weten: de richtlijnen uit 2016 staan in de 27e druk van het Oranjekruisboekje.

Wat betekent dit voor jou?

Ga je een EHBO opleiding volgen bij Ehbocollege.nl? Tot 1 september 2016 kreeg je nog de oude richtlijnen en het oude examen. Tegenwoordig krijg je alleen nog maar de nieuwe richtlijnen. Sterker nog, het examen is ondertussen ook alweer iets gewijzigd.

Binnenkort tref je ook de video’s van de “nieuwe” handelingen aan op ons YouTubekanaal.