Eerste hulp verlenen doen de meeste mensen niet gepland. Je bent daarom vaak nog niet voorbereid. Toch zijn er wat simpele manieren waarop je rekening kunt houden met hygiëne en EHBO
Handen wassen bij eerste hulp
Het lijkt een open deur, maar toch. Aangezien hele volksstammen vergeten handen te wassen na de toiletgang, is het niet zo vanzelfsprekend. Heb je de gelegenheid? Was dan je handen. Zowel voor als na het hulpverlenen en zelfs als je handschoenen hebt. Met een paar simpele stappen doe je het goed:
- Maak je handen nat. Gebruik lauwwarm water en maak je handen goed nat. Spoel vuil en andere viezigheid van je handen af.
- Goed inzepen. Neem wat zeep en smeer die met een draaiende beweging in over de handen. Vergeet je vingers niet. Gebruik eventueel een borsteltje.
- Afspoelen en drogen. Spoel de zeep grondig af en schudt het water even van de handen af. Droog je handen daarna goed af, bij voorkeur met een papieren doekje, maar ook een schone stoffen doek kan. Een hete-lucht-handendroger is geen aanrader. Veel van deze drogers zijn een broeinest voor bacteriën.
Geen tijd? Een flesje handenalcohol kan ook (beperkt) helpen. Zorg dat die bij de EHBO spullen te vinden is of stop er een in je tas. 60% alcohol of meer heeft de voorkeur. Zorg dat ook na de handenalcohol je handen goed droog zijn.
Handschoenen dragen bij EHBO
Ook dit lijkt weer vanzelfsprekend, maar het is het niet. Het lijkt alsof alles snel moet, dat is niet zo. Bijvoorbeeld bij een hevige bloeding laat je het slachtoffer stevig op de wond drukken. In die tijd kun jij handschoenen aantrekken.
De minimumregel is “bij bloed zijn handschoenen goed”. Hoeveel bloed is niet relevant. Dus ook bij een schaafwond heeft het de voorkeur dat je handschoenen draagt.
Steriele handschoenen zijn niet praktisch, omdat die per stuk verpakt zijn, gierend duur en niet gemakkelijk verkrijgbaar. Schone handschoenen zijn voldoende. Dat kunnen latex handschoenen zijn. Die haal je bijvoorbeeld goedkoop bij de Action. Stop tien paar in een boterhamzakje en doe die bij je EHBO set.
Allergisch voor latex? Misschien niet. De meeste mensen zijn vooral allergisch voor het poeder in de handschoenen. Zoek eens naar ongepoederde handschoenen, in plaats van de veel duurdere nitril handschoenen. aat het slachtoffer helpen bij EHBO
Door het slachtoffer zelf zaken te laten doen, zoals kleding uittrekken, horloges afdoen en meer van dat, voorkom je dat jij onnodig aan hem of haar hoeft te zitten. Ook nog eens handig bij bijvoorbeeld het vasthouden van verbandrolletjes of ander materiaal.
Gebruik schone EHBO spullen
Verbanddozen lijken vaak op een gootsteenputje. De betadine is gaan lekken, het verband vergeeld, het plastic al korrelig door de zon. Dat is niet geweldig voor de hygiëne. Maak er een gewoonte van tijdens de grote schoonmaak ook de EHBO set na te kijken.
Ben je EHBO aan het verlenen? Gebruik dan schone spullen. Haal ze uit de verpakking als je de handschoenen aan hebt, raak het wonddek niet aan en gebruik verband dat op de grond is gevallen niet opnieuw.
Tot slot, scharen, pincetten en ander materiaal moet je schoonmaken en schoonhouden. Heb je geknipt? Leg de schaar dan op een schone plek en niet op de grond.
Beademingsdoekjes bij reanimatie
Er zijn doekjes verkrijgbaar die je over de mond kunt leggen bij de reanimatie. Persoonlijk ben ik daar voor de gemiddelde EHBO-er geen fan van. Waarom?
- Bij reanimatie telt elke seconde. Het aanbrengen van het doekje kost tijd.
- De gemiddelde EHBO-er heeft al moeite met de chinlift. Met een doekje of masker is dit nog lastiger
- Het doekje heeft het risico om te schuiven. Daardoor ben je soms een oog aan het beademen.
- Het risico op besmetting met HIV, hepatitis B of hepatitis C is heel klein. Maar een klein deel van de bevolking is besmet en het wordt vooral overgedragen door bloedcontact.
Heb ik je toch niet overtuigd? Koop dan een reanimatiemasker in plaats van een doekje. Let op, daar moet je wel even mee leren werken. Vraag het jou EHBO instructeur bij de volgende herhalingsopleiding.