Als je een EHBO opleiding volgt die opleidt voor het Oranje Kruis diploma, doe je aan het einde examen. In dat examen toetsen 2 onafhankelijke examinatoren of je competent bent. Oftewel: doe je op een correcte manier wat er nodig is, als het er op aan komt? Over het verloop van het EHBO examen en hoe je dat kunt oefenen, lees je elders op onze website. In dit artikel 10 tips om het examen zelf door te komen.
1. Weet wat er komen gaat tijdens het EHBO examen
Met stip op 1. Laat je niet verrassen. Zorg dat je van tevoren weet hoe het examen verloopt, blader de examenseries eens door en kijk ook de video. Verassingen en zenuwen zijn geen goede combinatie.
2. Luister naar het Lotus-slachtoffer
Je krijgt geen bewuste hints of tips tijdens het examen. Toch kun je veel fouten voorkomen als je let op de reactie van het lotus-slachtoffer. De opmerking “gaat dat niet kleven?” vlak voordat je watten in een wond propt is niet overbodig.
3. Blijf praten met je slachtoffer
De twijfel slaat extra hard toe als het stil blijft. Praat volop met je slachtoffer. Vraag of het goed zit, wat er ook al weer was gebeurd, of je iemand moet bellen, etc. Weet je het even niet meer? Zeg ook dat eerlijk tegen je slachtoffer en vraag wat je voor hem of haar kunt doen.
Er zijn er drie vragen die enorm belangrijk zijn:
- Wat is er gebeurd?
- Waar doet het pijn?
- Wat kan ik voor je doen?
4. Organiseer je verbandmiddelen
Begin niet als een bezetene je verbandjes door de ruimte heen te smijten. Pak eerst rustig de spullen die je nodig hebt en leg die op volgorde naast elkaar. Zo kun je ordelijk, maar toch sneller, werken. Moet je het slachtoffer alleen laten? Vraag dan de examinator om er bij te blijven.
5. Gebruik de Oranje Kruis examinator
De examinator kan je niet helpen met inhoudelijke handelingen. Hij of zij kan je wel helpen door fictief 112 te bellen, het slachtoffer te ondersteunen of er bij te blijven, een deken te pakken of door de AED aan te reiken en aan te zetten. Maak daar gebruik van! Er gebeurt uiteraard niks als je het niet hardop zegt/vraagt.
6. Vertel hardop wat jouw eerste hulp is
Heb je moeite het gesprek met het slachtoffer gaande te houden? Of raak je de kluts kwijt met je handelingen? Spreek ze hardop uit. “de voet moet naar je toegetrokken zijn, om een natuurlijke houding te houden”. Zo praat je toch tegen je slachtoffer en hardop uitgesproken ontdek je ook je eigen vergissingen eerder.
7. Zorg dat je wat te doen hebt
Tijdens het examen is dat geen probleem, maar de periode ervoor en erna (als je dus moet wachten), die duurt het langst! Doe iets leuks wat niks met EHBO te maken heeft, je neemt namelijk toch niets meer op.
8. Leer ademhalen
Pardon? Ja, echt: leer ademhalen! Zenuwen versnellen je ademhaling, daar worden je handelingen niet beter van. Je gaat zweten, trillen, enzovoort. Voor het examen tot rust komen kun je doen met een makkelijke oefening: 6+2+7 (6 seconden inademen, 2 seconden vasthouden, 7 seconden uitademen). Probeer dat maar eens 3 keer. Tijdens het examen? Door je neus inademen, even vasthouden en langer door je mond uitblazen.
9. Ken je ‘tegenstander’
Nee eigenlijk zijn de EHBO examinator en lotusslachtoffer niet je tegenstanders. Ze zoeken naar wat je wél kan. Maar toch: probeer voor het Oranje Kruis examen alvast even contact te maken. Het verkleint het verrassingseffect en maakt die man/vrouw een héél stuk minder eng. Realiseer je: ze zoeken hoe ze je kunnen laten slagen.
10. Speel op zeker
Twijfel je? Ga uit van het ergste en zeg dat je dat doet. Leg een slachtoffer dan bij voorkeur op de grond of laat hem/haar op de grond zitten waarbij je zegt “want zo is het voor u veiliger, mocht u vallen”. Let op: laat het slachtoffer dat eerst zelf proberen, als dat niet lukt help hem/haar (ondersteunen), lukt dat ook niet dan pas ga jij het voor hem/haar doen (slepen/tillen).