Het systeem houdt in dat instructeurs over een periode van twee jaar in totaal 28 punten moeten behalen. Die punten kunnen zij halen door bijscholingen op verschillende gebieden te volgen. Deze gebieden zijn de eigen eerste hulpvaardigheden (zowel herhaling als verdieping), de instructievaardigheden en overige competenties. Voor alle gebieden geldt een eis, waarbij in twee jaar alles voldoende moet zijn.
Stand van zaken maart 2013
In een nieuwsbrief aan rayonleiders schreef het Oranje Kruis onlangs hoe de bijscholingen er voor staan.
- 51% van de instructeurs voldeed op dat moment al aan de eisen voor de verlenging. Vorig jaar was dat in februari 36% en twee jaar geleden 16%.
- 6% van instructeurs had op de peildatum nog nul punten. Maar ook daarin is verbetering zichtbaar. In 2012 was dat percentage in september nog 6,4% en in 2011 1,3%.
Het Oranje Kruis schrijft hierbij dat de opgaande trend hen positief stemt.
Een instructeur zoeken
Bauke Jonkmans haalde in de voorgaande beoordelingsperiode 27 van de 14 punten en in deze periode 37 van de 28. Ruim voldoende dus.
Maar hoe kom je er nu achter of de persoon van wie je les krijgt voldoet aan de eisen? Een paar vragen die je kunt stellen:
Wat voor diploma krijg je?
Dat lijkt een rare vraag, maar is wel belangrijk. Sommige bedrijven geven een bedrijfscertificaat af. Dat stellen zij zelf op, zonder een zogenaamde “accrediterende instelling” zoals het Oranje Kruis. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar zegt niets over de inhoud. Je kunt het diploma voor sommige doeleinden (zoals vak, beroep of verzekering) soms niet gebruiken.
Heeft de instructeur een diploma?
Dit lijkt alweer een rare vraag, maar is het niet. Door te vragen naar het diploma en de bijscholingsstatus krijg je een goed beeld van hoe serieus de instructeur zelf omgaat met bijscholingen. Die kwaliteit straalt ook uit op zijn/haar lessen.
Wat is het voor instructeur?
Hier hebben we het over het Oranje Kruis gehad. Zij stellen momenteel de zwaarste eisen aan hun instructeurs. Het Rode Kruis leidt ook eigen instructeurs op, maar het diploma wordt helaas door veel instanties nog niet geaccepteerd. Het NIBHV accrediteert BHV instructeurs. Zij kunnen ook de module “levensreddende handelingen” geven, maar geen volwaardig EHBO diploma. Tot slot Medic First Aid. Dit bedrijf stelt relatief lage eisen aan instructeurs. Ook de inhoud van de cursus verschilt.
Vraag een referentie
Je geeft veel geld uit aan een cursus. Anderen hebben dat voor jou ook al gedaan. Wat vonden zij van de cursus? Vraag de instructeur gerust om een referentie of zoek op internet naar aanbevelingen.