Test: Vergelijking eerste hulp sets voor thuis

Travelsafe First Aid Basic Bag

{Gallery dir=’EH-sets/Safe2travel’}

De enige set met een gerold snelverband. Nu volledige volksstammen tegenwoordig alleen met dit handige verbandmiddel leren werken, zou het in elke set horen te zitten. Wat dan tegenvalt is een hydrofiel zwachtel van 2 centimeter breed. Dat is net genoeg voor een vingertop. Wel zit er een volwaardige verbandschaar in het handzame tasje en meer dan genoeg ontsmettende doekjes. Al met al is de set voor € 14,95 wel wat magertjes uitgerust.

Kruidvat eerste hulp verbanddoos

{Gallery dir=’EH-sets/Kruidvat’}

Met € 6,00 is de stevige kunststof verbanddoos van Kruidvat gelijk de goedkoopste uit de test. Toch scoort de set niet het meest slecht. Als één van de weinigen heeft deze set een elastische zwachtel aan boord en dus tenminste één belangrijk deel van een wonddrukverband. Ook een reddingsdeken en verschillende maten gaasjes sieren deze set. De “Ministeriële nota en gebruiksaanwijzing” bij de set is ronduit lachwekkend. De zin “Brakingen verwekken door de keel te kittelen met de vinger, een veer of een penseel”, komt rechtstreeks uit de vijftiger jaren. Behalve het taalgebruik zijn veel aanwijzingen ook niet meer kloppend. Wat de set zelf betreft ontbreken essentiële zaken zoals gemetalliseerd verband en watten.

Hema Travel verbandtas

{Gallery dir=’EH-sets/Hema-Travel-verbandtas’}

Het tasje zelf oogt niet veel soeps. Dat visuele oordeel klopt als je de inhoud bekijkt. Na vijf minuten pogingen de pleister van de verpakking te bevrijden gaf ik op. Er is één matig hydrofiel zwachteltje aanwezig aangevuld met 3 gaasjes en een klein ouderwets wondsnelverband. Mocht je levens redden, dan is dat vast niet te danken aan dit setje, maar eerder aan je eigen inventiviteit.

Heltiq Reisapotheek

{Gallery dir=’EH-sets/Heltiq-reis’}

Heltiq is een onderdeel van Uthermohlen en behoort daarmee tot een grote verbandfabrikant. De set die we kochten is flink op reizen gericht. Er is laxeermiddel, diarreeremmer en paracetamol handig weggestopt in een stevig tasje. Daarnaast zitten er wat handige dingen in als een tekentang en een reddingsdeken. Ook zijn er gemetalliseerde pleister aanwezig voor brandwonden. Een kleefpleister op brandwonden is echter niet zo fijn. Los en zelf te knippen gemetalliseerd kompres was beter geweest.

Heltiq verbanddoos onderweg

{Gallery dir=’EH-sets/Heltiq-doos’}

Ook hier weer een stevige kunststof doos van Heltiq, maar dit keer gekocht bij de Etos. Vreemd genoeg was er geen eigen merk van de Etos vindbaar. De Heltiq verbanddoos herbergt plastic niet ademende pleister, een onhandelbare viscose driekante doek en heeft een prachtige handleiding op de Chloorhexedine… in het Frans. Ook hier ontbreken weer watten, een elastische zwachtel en veel andere noodzakelijke spullen. Wel is er een goede reddingsdeken in de doos aanwezig.

Hansaplast Rode Kruis hulptas

{Gallery dir=’EH-sets/Hansaplast’}

Bij elke gekochte set wordt € 1,50 aan het Rode Kruis gedoneerd. Dat is sympathiek. Als je gewoon wat pleisters nodig hebt, kun je met gerust hart deze set kopen. Meer is het echter niet waard. Pleisters, een enorme spuitflacon desinfecterende spray, wat gaasjes, kleefpleister en een rolletje hydrofiel zwachtel. Dat is alles wat er in deze set zit. Voor € 9,95 niet veel soeps en geen goede reclame voor de bekendste huis-tuin-en-keuken verbandjesmaker.

ANWB verbanddoos auto

{Gallery dir=’EH-sets/ANWB’}

“Goedgekeurd door het Oranje Kruis” prijkt er op deze set. Dat lijkt geweldig, maar onthoud dat dit vooral een commerciële samenwerking is. Desondanks is de set gevuld met kwalitatief goede spullen van “van Heek”. In de professionele sector een grote verbandproducent. De samensteller heeft begrepen dat handschoenen sneuvelen bij EHBO. Er zit dus niet één maar drie sets handschoenen in. Top! Ook een tekentang, flacon desinfectans en een flinke rol elastische zwachtel prijzen deze set. Voor € 24,95 had er echter ook best een rol watten in gekund of gerold snelverband. Overigens heeft deze set wel wondsnelverbanden die voldoende groot zijn om er écht mee te verbinden.

Samenvatting verbandmiddelentest

Het is ronduit slecht gesteld met de verkrijgbaarheid van goede verbandmiddelen voor consumenten. De sets die verkrijgbaar zijn, zijn eigenlijk te duur voor wat ze herbergen. De minst slechte keuze in deze test lijkt de (wel flink dure) set van de ANWB.

In alle sets ontbreken synthetische watten. Samen met een dekverband en een elastische zwachtel is dat het recept voor een drukverband en dus een mogelijk levensreddende handeling. Met de paar cent die watten kosten is dat onbegrijpelijk.

Net zo onbegrijpelijk is het dat in alle sets wondsnelverbanden zitten. Een wondsnelverband is een dikker gaaskompres met daar aan vast een korte gevouwen zwachtel. In de praktijk blijkt zo’n wondsnelverband bijna altijd te kort of onhandig gevormd. Dat is één van de redenen dat het Oranje Kruis het gerold snelverband heeft toegelaten in de examens EHBO. Bijna alle EHBO cursisten leren daar nu eerste hulp mee te verlenen. Onbegrijpelijk dus dat slechts één set dit verbandmiddel heeft.

Tot slot een terugkerende ergernis met de driekante doek. In alle sets viscose (een heel licht soort kunststof) doeken. Het is erg lastig met zo’n doek een mitella aan te leggen. In de goedkope sets nog enigszins begrijpelijk, in de duurdere zou een katoenen driekante doek beter zijn.

  Heltiq verbanddoos onderweg Hema EHBO tasje Kruidvat verbanddoos Hansaplast Rode Kruis hulpkit Travelsafe Basic Bag ANWB verbanddoos onderweg Heltiq reisapotheek
Waar Etos Hema Kruidvat Etos Bever zwerfsport ANWB ANWB
Prijs € 9,95 € 9,95 € 6,00 € 9,95 € 14,95 € 24,95 (ledenprijs) € 19,95 (ledenprijs)
Kwaliteit middelen ★★★★ ★★★ ★★★★ ★★★ ★★★★ ★★★ ★★★★
Volledigheid assortiment ★★★ ★★★ ★★★★ ★★★ ★★★★ ★★★★ ★★★★
Kwaliteit handleiding ★★★★ ★★★★ ★★★ ★★★ ★★★★ ★★★★ ★★★★
Rapportcijfer 5 4 5 5 6 7 6