Hart aan het pompen krijgen

De overlevingskans na een hartstilstand hangt van veel dingen af. Hoe snel is de hulp begonnen, werd er een AED gebruikt en is er goed gereanimeerd? Juist die reanimatie en het toepassen van de AED zorgen er voor dat het bloed blijft circuleren en het verstoorde hartritme uiteindelijk wordt gecorrigeerd.

6 minuten

Uit het onderzoek blijkt nogmaals hoe belangrijk de eerste 5 minuten zijn. In 5 jaar is de overlevingskans van mensen die binnen 6 minuten een schok met een AED kreeg verdubbeld van 22 naar 40%.
Een AED is op steeds meer plekken beschikbaar. Politieauto’s, bedrijven, sporthallen en kantoren zijn steeds meer uitgerust met deze levensreddende apparatuur.

Niet ver van huis

Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot deel van de ongevallen binnenshuis plaatsvindt. in maar liefst 7 van de 10 gevallen gebeurt een hartstilstand gewoon thuis. Daar is vaak geen AED beschikbaar. Wel zijn er steeds meer oproepsystemen in opkomst, waarbij AED’s uit de buurt snel naar de plaats van het ongeval worden gebracht. Daarnaast leren steeds meer mensen reanimeren.

Leren reanimeren

Uit het onderzoek van de Hartstichting en het AMC blijkt nogmaals hoe belangrijk het is om te leren reanimeren. In zes minuten kunt u het verschil maken naar overleving. Wilt u ook leren reanimeren? Lees dan hier meer over de cursussen of kijk in de cursuskalender naar de eerstvolgende opleiding of workshop reanimatie.