De twee grootste onbekendheden: een verzwikte enkel heeft onmiddelijk behandeling nodig met rust, koelen, compressie en elevatie en heeft een ruime tijd nodig om helemaal te herstellen.
Geen snelle remedie tegen verzwikte enkel
Jaarlijks lopen in Nederland 650.000 mensen een enkelblessure op. Van de sportblessures heeft de enkel daarmee een tweede plek op de ranglijst met 18% van alle blessures. De meeste enkelblessures worden opgelopen in de leeftijdsgroep van 15 tot en met 24 jaar.
Het niet adequaat behandelen van een enkelblessure heeft in 30 tot 40% van de gevallen een chronische aandoening tot gevolg, zo blijkt uit een internationale studie van de Universiteit van North Carolina (VS). Het onderzoek laat zien dat het strikt noodzakelijk is na een ongeval de enkel onmiddelijk te immobiliseren. Door het bewegingsloos te houden krijgen de beschadigde ligamenten de gelegenheid zich te herstellen. Als rust wordt een week aanbevolen voor een lichte verstuiking, tien tot veertien dagen voor een gemiddelde en tot zes weken voor meer ernstige blessures.
Dat de pijn is verdwenen is hierbij niet de beste graadmeter. Geen pijn betekent immers niet dat de spieren en pezen helemaal zijn hersteld.
Enkel is kwetsbaar gewricht
De enkel is het gewricht dat de onderzijde van het been verbindt met de voet. Het wordt bij elkaar gehouden door een stel elastische pezen die ook wel “ligamenten” worden genoemd. Een verstuiking of verzwikking zorgt er voor dat die ligamenten worden uitgerekt voorbij de normale bewegingsmogelijkheden. Bij een ernstige blessure kunnen ze ook geheel of gedeeltelijk afscheuren.
Enkelblessures doen zich vooral voor als de voet in een abnormale hoek in relatie tot de stand van de enkel draait. Dat gebeurt vooral als je op- of afstapt, je in een gat of op een object stapt, of bij springen en draaien.
Net als bij alle andere letsels aan spieren en pezen moet de blessure zo snel mogelijk worden behandelt met “RICE”. Dat staat voor Rust, Immobiliseren, Compressie en Elevatie, samen met koelen. Een enkelblessure is daarnaast altijd een bezoekje waard aan de huisarts, fysiotherapeut of sportverzorger.
Rustig herstel na verstuiking of verzwikking
Een gewricht immbobiliseren kan gebeuren met een drukverband, brace of gips. De laatste twee worden vooral door een professional zoals een fysiotherpeut of huisarts voorgeschreven. Dat stil houden moet je echter ook weer niet overdrijven, na een week kunnen oefeningen helpen spieratrofie of stijfheid te voorkomen. Een fysiotherpeut kan helpen dat te voorkomen en het gewricht weer helemaal te laten herstellen.
Kneuzing, verstuiking, verzwikking en ontwrichting
Naam letsel | Omschrijving |
---|---|
Kneuzing | beschadiging van weke delen tussen bot en huid. |
Verstuiking | Uitrekking van gewrichtsbanden en –kapsel als gevolg van een geforceerde beweging. |
Verzwikking | Hetzelfde als een verstuiking, maar in de volksmond gebruikt voor een lichte verstuiking |
Ontwrichting | Plotselinge verplaatsing van een gewricht ten opzichte van een ander bot, zonder breuk, met een abnormale stand tot gevolg. |