Slechts 1 op de 4 AED’s is ‘bekend’ en nog een kleiner deel is zonder deuren of sloten bereikbaar. In dit artikel tips om jouw AED voor iedereen beschikbaar te maken.


Met goede reanimatie en gebruik van een AED  (automatische externe defibrillator) stijgt de overlevingskans tot wel 60%. Dat maakt het vanzelfsprekend om moeite te doen om een AED te vinden. Maar dat is nog geen sinecure blijkt uit onderzoek van Reporter van NPO radio 1. Maar een klein deel van de AED’s is bekend (het is niet verplicht je AED te registreren) en een nog kleiner deel is bereikbaar. Dat komt omdat AED’s vaak in panden hangen die ‘s avonds en in het weekend dicht zijn. Heb je een AED? Of ga je er een kopen? Hier 4 tips om te zorgen dat iedereen er bij kan.

Kies de juiste AED

De prijs van AED’s wordt onder andere bepaald door de robuustheid van de apparaten. Een AED die misschien wel regelmatig kan worden ingezet heeft net wat meer stevigheid nodig. Je kunt dan letten op de IP waarde (de mate van waterdichtheid), maar ook de tas waarin de AED verpakt zit. Zorg er voor dat alle hulpmiddelen (dus ook schaar handschoenen, doekje en beademingsmasker) bij de AED kunnen zodat die in één keer kan worden meegenomen.

Deel de kosten

Een publiek beschikbare defibrillator (of ‘PAD’ – Public Accesss Defibrillator) kost meer geld dan één die achter de voordeur hangt. Dat komt door zaken als een kast, regelmatig onderhoud en misschien de kosten die verbonden zijn aan de inzet. Sommige gemeenten geven subsidie voor het publiek beschikbaar maken. Ook zijn er aanbieders die de vervanging van de elektroden vergoeden na een inzet. Ook in een buurt kunnen de kosten worden gedeel, realiseer je dat een levensreddend apparaat in een gemiddelde straat met 50 woningen maar ongeveer € 20 per huishouden kost. Combineer het met een ‘gratis’ reanimatiecursus en de enthousiaste aanmeldingen komen vanzelf binnen.

Beveilig, bescherm en verzeker de AED

Een AED moet beschikbaar zijn. Als het ding vermist of beschadigd is kan dit hele vervelende situaties opleveren bij de inzet van de defibrillator. Zorg daarom voor een goede buitenkast mét alarm. Hang de AED bij voorkeur op een locatie met sociale controle. De muur van een kroeg, het publieke deel van het portiek van een flat of aan de gevel van een supermarkt zijn mooie locaties, bij voorkeur in het zicht van een camera. Zorg daarnaast dat je de AED verzekert (ja dat kan) en kies een aanbieder die snel vervangende elektroden en accu kan bezorgen.

Maak de AED bekend

Een AED uit de automaat, alleen in China.

Om te zorgen dat de AED gepakt kan worden als het nodig is, moet je bekend maken dat de AED er hangt. Dat kan door de AED te registreren in bijvoorbeeld de app van HartslagNu of in het register van de Hartstichting. Daarnaast kan het in sommige gemeenten in het huis-aan-huis-blad bij de gemeentelijke aankondigingen. Ook een ouderwetse poster aan de bomen (waar normaal alleen vermiste katten hangen… of vooral de foto’s ervan) kan nuttig zijn. Zorg dat er bij reanimatiecursussen in de buurt ook aandacht aan de publieke AED wordt besteed. Tot slot, zorg dat de locatie zelf goed herkenbaar is. Een klein stickertje en een bord van 15 centimeter maken géén verschil.