Het bisdom vroeg ehbocollege.nl een voorlichting te geven over wat veiligheid, EHBO en BHV voor een kerk nu eigenlijk inhouden. Zelfs met een teruglopend aantal kerkgangers, is een gemiddelde kerk op zondag toch gevuld met 100 tot 200 bezoekers.
Plannen van incidenten
Het eerste deel van de workshop ging over plannen. Hoeveel kerken hebben een BHV-plan? Wie heeft er afspraken gemaakt over een calamiteit? Hebben kerken een ontruimingsplattegrond? Is er een rolverdeling afgesproken bij een ontruiming?
Uit de reacties bleek dat veel kerken veiligheid erg belangrijk nemen. Zij zijn zich ook bewust van de gemiddelde leeftijd van de bezoekers. In die leeftijdsgroep zijn niet alle kerkgangers even mobiel. Dat maakt een ontruiming een uitdaging.
Ervaringen met EHBO ongevallen
Tijdens de workshop zijn ook ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers. Die ervaringen varieerden van flauwtes tot reanimatie, met ook verschillende manieren van aanpak. Gesproken werd over het nut van een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de kerk, een hulpmiddel waarmee de effectiviteit van hulpverlening op een makkelijke manier aanzienlijk kan worden vergroot.
Tips en trucs over BHV en EHBO
De workshop werd afgesloten met een aantal tips en trucs over bedrijfshulpverlening in een kerk. De tips gingen dan bijvoorbeeld over hoe te ontruimen, over aanwezige verband- en hulpmiddelen en over het betrekken van vrijwilligers bij hulpverlening in een kerk.