Hulp van boven – Drone bezorgt AED

De Defikopter bestaat uit een drone waar een automatische externe defibrillator (AED) aan vast is gemaakt. 

Snelle hulp

De Defikopter voorziet volgens Definetz in snelle hulp. Zo wordt de drone bijvoorbeeld ingezet op een golfparcours. De afstanden tot het clubhuis zijn dan groter. Met een snelheid tot 70 kilometer per uur en een actieradius tot 10 kilometer kan de drone sneller dan een mens de AED bezorgen.

Online alarmeren

Net als in Nederland bestaan er in Nederland burgerhulpalarmeringen. De plaatselijke alarmcentrale (112 in Nederland) waarschuwt dan bij een reanimatiegeval ook leken-hulpverleners in de buurt. De defikopter zou in dit idee ook vanuit de alarmcentrale kunnen worden aangestuurd. Door de GPS coördinaten van het reanimatiegeval mee te sturen kan de AED snel ter plaatse zijn.De persoon die bij het slachtoffer is kan ondertussen al beginnen met reanimeren.

Vliegensvlug defibrilleren

Hulpdiensten zijn, ook in Nederland, pas na enige tijd ter plaatse. Gemiddeld neemt dit 7 minuten in beslag. De eerste 6 minuten na een circulatiestilstand zijn essentieel. Door binnen 6 minuten te reanimeren en een AED te gebruiken, wordt de overlevingskans vergroot met wel 40%.

De Defikopter wordt nu ontwikkeld door de Zwitserse AED fabrikant Schiller samen met de dronefabrikant HighTech. Wanneer de vliegende AED daadwerkelijk airborne is en of dit voorbeeld ook naar Nederland overvliegt, is nog niet duidelijk.