Je kunt 2 bier bestellen in het Spaans en in het Russisch dankjewel zeggen. Vaak kom je er dan wel op vakantie. Het wordt ingewikkelder als je iets gebeurd en je hulp nodig hebt. Daar zit je dan, met een verzwikte enkel in een Pools ziekenhuis.
Met pictogrammen probeert men je wereldwijd duidelijk te maken waar je heen moet. Hier lees je meer over een paar van die pictogrammen.

Pictogram nooduitgangNooduitgang

Soms is het enorm duidelijk. Dit icoon kom je overal ter wereld tegen. Anders dan het bordje “exit” moet dit bordje je wijzen naar de dichtstbijzinde nooduitgang. Check je in bij het hotel? Check dan ook eens waar je dit bordje ziet.

symbool artsStaf van Esclepius

De halfgod Esclepius leerde in de Griekse mythologie de geneeskunst van een mythisch wezen. De slang wordt in verband gebracht met geneeskunde omdat het beest zijn huid kan afwerpen en zo gezond blijft, maar ook omdat een beet van een slang dodelijk kan zijn. De staf staat voor gezag. Dit symbool wordt overal ter wereld gebruikt voor professionele hulpverlening zoals artsen, een ziekenhuis of een huisartsenpost.

EHBO opleidingOp weg naar het ziekenhuis

Een wit kruis op een blauw bord (in sommige landen groen)? je bent op de goede weg naar het ziekenhuis. Ook de H van hospital wordt soms gebruikt om je de weg te wijzen.

EHBO diploma halenEerste hulp / EHBO

Zie je dit symbool? Dan kun je daar een plek, personen of middelen vinden die je kunnen helpen bij Eerste hulp bij ongelukken. Het kan gaan om professionals of om leken. Een bekende organisatie die zich hiermee bezighoudt is het Rode Kruis. De kleur van hun logo is nogal voor de hand liggend.

Pictogram AEDAED /  defibrillator

Dit symbool geeft aan waar je een AED kunt vinden, een onmisbaar hulpmiddel bij reanimatie. Misschien spreekt de AED in het buitenland een andere taal? Kijk dan goed naar het apparaat, de lampjes geven aan welke stap er nu wordt uitgevoerd.