Het gaat een kouder carnavalsweekend worden. Hoe goed je ook verkleed bent, onderkoeling is een risico. Los je dat op met een alcoholische versnapering?


Om te beginnen: er bestaan verschillende soorten alcohol. Het flesje alcohol ketonatus van de drogist leegtikken is géén goed idee De alcohol die je in bijvoorbeeld bier of andere drank consumeert heet ook wel ethanol (C2H5OH). Bij bier en andere dranken komt dat door gisting, waarbij suikers worden omgezet in ethanol en koolstofioxide. Dat proces kan tot ongeveer 15% alcohol. Daarboven moet een drank ‘gedestilleerd’ worden.

Wat doet alcohol in je lichaam?

Alcohol wordt door consumptie na de maag snel opgenomen in de bloedsomloop. Dat gaat het snelste via de dunne darm en wat later ook via de maag en dikke darm. Als je maag leeg is wordt alcohol sneller opgenomen. De reis gaat dan simpelweg sneller. Alcohol heeft invloed op je motoriek, ademhaling, reactie, temperatuur en de eetlust. Dat komt door verschillende neurotransmitter, namelijk dopamine, serotonine, opiaat, GABA en glutamaat.Een neurotransmitter zorgt voor de overdracht van bepaalde signalen. Alcohol heeft grofgezegd een remmende werking op die overdracht. In de categorisering van drugs hoort alchol bij de verdovende middelen.

Houdt alcohol je warm?

Er is een verschil tussen het gevoel van alchol in de maag en het effect op je lichaam. De ethanol reageert in de maag. Dat ‘brandt  en voelt dus inderdaad warm. Wat er vervolgens gebeurt is dat de alcohol door de bloedbaan wordt getransporteerd. Hierboven las je al dat alcohol een remmende, ontspannende werking heeft. Dat geldt ook voor het samentrekken van je vaten in de bloedbaan. In plaats van samentrekken ontspannen die. Dat proces wordt vasodilitatie genoemd. Je bloeddruk daalt daardoor (de vaten zijn groter). Ook stroomt er door die verwijding meer bloed naar de perifere vaten (die aan de oppervlakte). Je huid voelt daardoor even iets warmer, maar het bloed is daardoor ook bevattelijker voor invloeden van buitenaf. Koude van buiten wordt dus onder invloed van alcohol sneller in het lichaam opgenomen. Het vervelende is dat je dat door de verdovende werking van alcohol niet altijd in de gaten hebt.

Hoe kun je onderkoeling voorkomen?

Misschien wat betuttelend, maar let op elkaar. Mensen die buiten gaan slapen of niet meer aanspreekbaar zijn kunnen onderkoeld zijn. Vooral als rillen en klappertanden stopt is onderkoeling een serieus probleem. Bel dan 112 en probeer iemand warm te houden. Geef geen alcohol of andere dingen te eten of te drinken, maar bedek iemand met meerdere lagen en verwijder natte kleding.

Onderkoeling voorkomen kun je, naast je goed aan te kleden, ook door goed te eten. De maag is de belangrijkste kachel van het lichaam. Die kachel heeft ook radiatorwater nodig. Dat is dus water en niet alleen maar alcohol. Tot slot, eet niet alleen vet, maar ook suikers. Fruitsuikers hebben dan de voorkeur.