Rennen voor de kerstinkopen? Houd het koel!

Photo by freestocks.org on Unsplash

Met 24 boodschappentassen jezelf voortbewegen is een kunst. En die loopt niet altijd goed af. Met een zwiep en een knal ga je als een gevelde kerstboom neer. Je enkel!

Is het gebroken? Heb je het horen of voelen kraken, is de stand abnormaal of kun je het niet bewegen? Dan zou het gebroken kunnen zijn. Blijf rustig liggen, vraag of iemand je naar de huisartsenpost brengt of bel een taxi of 112.

Koelen Is het niet gebroken? Dan is koelen altijd nuttig! Tot vier uur na het incident zelfs nog, de dagen erna liever niet meer. Koelen doe je 10 tot 20 minuten met een icepack (nooit direct op de huid) of simpelweg lauw stromend water. 

Steunverband: Afhankelijk van hoe erg je door je enkel bent gegaan kun je, als het niet gebroken is, een steunverband aanleggen. Dat doe je met een elastische zwachtel. Zorg dat ook de hak goed is ingepakt. Gebruik nooit sporttape in deze primaire fase. Sporttape hoort thuis in de fase van de fysiotherapeut en kan in de eerste dagen juist tegendraads werken.

Ruzie met de gourmetset? Water, de rest komt later.

Voor het eerst gaat mijn schoonfamilie met kerst niet gourmetten. Gelukkig maar, mijn fijne motoriek laat het niet toe dat gourmet ongeschonden gaat gebeuren. Meer mensen hebben die pech.

Een brandwond, hoe groot of klein ook, koel je eerst met lauwwarm stromend water, minstens 10 minuten.

Is de wond gesloten, dus alleen rood, pijnlijk en soms licht gezwollen? Dan is het meestal niet nodig professionele hulp te zoeken. Bedek de wond niet en smeer er niets op. Is de wond groot? Zoek dan alsnog hulp op.

Bij open brandwonden die blaren, wit of zwart vertonen is het altijd goed om professionele hulp te zoeken. Ook als de brandwond een groot oppervlak beslaat of het oog verbrand is, moet je hulp zoeken.

Heb je geen gemetalliseerd kompres in huis? Dan kun je als uiterste redmiddel een brandwond losjes bedekken met huishoudfolie, op weg naar de professionele hulp.

Van zalmhaasje naar vingertop: kleine snijwondjes

Makkelijk toch? Pleister er op! Ja dat klopt. Deels. Bij een kleine snijwond vergeten mensen vaak de wond schoon te maken.

Spoel een kleine snijwond onder stromend water. Je kunt eventueel de wondranden (dus niet de wond zelf) desinfecteren met bijvoorbeeld Betadine, Cutasept of een andere huiddesinfectant.
Wijkt de snee, dus staan de wondranden uit elkaar? Leg dan een of meerdere hechtstrips overdwars over de wond. Bij een grotere wond die wijkt is een hechting nodig. Het litteken wordt het mooiste als je de wond dan binnen 3 uur laat hechten of lijmen. Is dat niet nodig? Dan kun je na de wond te hebben schoongemaakt en gedesinfecteerd, de wond bedekken met een pleister.

Let op dat je een pleister om je vinger nooit helemaal recht rond de vinger plakt, maar bijvoorbeeld schuin omhoog of omlaag rond de vinger. Zo voorkom je knellen en stuwing van bloed in je vingertop.

Van het stokje gegleden: flauwte

Helaas ben je met kerst soms ook tot elkaar ‘veroordeeld’. En dus komt er wel eens een heftige discussie voorbij. Tijdens het fonduen wordt de woordenwisseling een van je dinergasten teveel. Plots glijdt hij van zijn stokje.

Geen paniek, rustig aan. Haal je slachtoffer rustig van de stoel met de rautekgreep. Leg hem of haar plat neer en je zal zien, het slachtoffer komt al snel weer bij. Spreek het slachtoffer aan en schud. Reageert hij niet (een beetje), bel dán 112. Je zal echter zien dat bij een flauwte het slachtoffer al een beetje zal mompelen, knipperen of op een andere manier reageert.

Komt het slachtoffer bij? Laat hem gewoon plat liggen. Doe dat prachtige strikje van het colbert af en ook andere knellende kleding los. Leg eventueel een nat, koud doekje of washandje op het voorhoofd.

De benen hoog heeft een tegengesteld nut. Het is héél even nuttig, tot het slachtoffer rechtop gaat zitten of staan. Het lichaam moet het zelf oplossen. Simpelweg plat liggen dus, in totaal 10 minuten. Controleer na 2 minuten of het slachtoffer al iets opknapt. Heeft hij of pijn op de borst, tussen de schouders, is hij benauwd of knapt niet al een beetje op? Bel dan alsnog 112. Het kan gaan om een hartaanval.

Fijne feestdagen!