Eerder deden we al een vergelijkende test tussen verbandsets voor thuis. Ronduit bedroevend waren de resultaten.
Ook in de betere sets ontbreken er wat dingen. Hier laten we er drie zien en geven we je tips waar je deze het beste kunt kopen.

Gerold snelverband

Het is erg bijzonder dat je dit geweldige verbandje in weinig sets aantreft. Wanneer je tegenwoordig een EHBO opleiding volgt, leer je élke wond die een pleister overstijgt met dit verband te bedekken. Het is snel, hygiënisch en vraagt niet al te veel van je fijne motoriek (zoals met het ouderwetse Hollandse snelverband). Het verband is bedoeld om direct op de wond aan te brengen, een dekverband dus. Het is opgebouwd uit een zwachtel met daarin verwerkt een wondkompres.

Pakje watten

Als je nu regelmatig een herhaling hebt gedaan zul je denken: maar we gebruiken toch geen watten meer? Dat klopt, en ook weer niet. Bij een wonddrukverband en een steunverband gebruik je inderdaad geen synthetische watten meer. Die gebruikte je vroeger om de druk te verdelen, maar dat is niet nodig met de kwaliteit van het hedendaagse verband.
Met een pakje watten bedoelen we losse watten. Ze zijn bedoeld om holtes mee op te vullen. Denk aan een flinke snijwond in je handpalm. Een pleister blijft daar niet goed zitten en vormt een ‘bruggetje’ waar vuil onder komt. Begin met een gaasje, dan een plukje watten en vervolgens de hydrofiel zwachtel en alles blijft netjes zitten.

Icepack

Een icepack gebruik je om te koelen bij een kneuzing of verstuiking. Een simpel voorbeeld van een kneuzing? Wanneer je weer eens enorm hard je been stoot bijvoorbeeld. Bij een verstuiking is koelen helemaal noodzakelijk om verergering te voorkomen. Deze icepack knijp je stevig samen. In het ding zitten twee compartimenten die zich dan vermengen. Door de chemische reactie wordt het ding koud. Met een theedoek tussen huid en icepack kun je zo uitstekend koelen. Ideaal als je eens niet een bevroren pak doperwten in de vriezer hebt.

Waar koop je deze verbandmiddelen?

Een pijnlijk kopje in dit artikel is de verkrijgbaarheid. hoewel het drie elementaire verbandmiddelen zijn, zijn ze bij de drogist niet verkrijgbaar. Je moet het internet op. Hieronder tref je drie goede webshops waar deze verbandmiddelen (ook voor particulieren) verkrijgbaar zijn.

MF Medical
VDP medical
Eerste hulpwinkel