Jaarlijks leggen wij Nederlands bij elkaar ongeveer 189,9 miljard kilometer af met de auto. Hoewel je daarbij dagelijks op ongeveer 120 locaties kans op gemiddeld 3,2 kilometer file hebt, gebeurt er tussen dat stilstaand verkeer nog meer. Ongeveer 3 miljoen ongevallen kent Nederland per jaar met 661 verkeersdoden en 19.000 ernstig gewonden. Wat doe je als je getuige bent van een ongeval waar EHBO nodig is?

1. Let op veiligheid

Niet elke plek is geschikt om stil te staan. Stilstaan kan méér ongelukken veroorzaken of jezelf in gevaar brengen. Staat er al hulp? Misschien is het dan veiliger om door te rijden. Denk je dat je hulp kunt verlenen, probeer dan een ruime afstand vóór het andere voertuig te stoppen in de zogenaamde “fend-off” positie, dat wil zeggen schuin op de strook met de neus van de auto richting het voorbijkomende verkeer. Loop via de veilige zijde van de geleiderail naar het ongeval, niet over de weg/vluchtstrook. Bij voorkeur draag je een reflecterend hesje en zet je alarmlichten van je eigen voertuig aan.

2. Bel 112

112 is bij een verkeersongeval vaker en sneller nodig. Bel 112 ook als er geen letsel is, om de ongevalsplek te beveiligen. De centralist heeft namelijk ook contact met slepers, bergers en Rijkswaterstaat. Noem het wegnummer en het hectometerpaaltje. Ook de richting (rechts of links) wordt vaak gevraagd. Dit staat op het hectometerpaaltje.

3. Motor uit bij verkeersongeval

Veiligheid gaat verder. Zorg als je bij het voertuig van het slachtoffer bent, je de motor uitzet en eventueel de handrem aantrekt.

4. Triage: kritiek slachtoffer eerst helpen

Vaak zijn er meerdere partijen betrokken bij een ongeval. Zijn er ook meerdere gewonden, start dan bij de meest ernstige. Dat is bijvoorbeeld degene die niet ademt, in shock is of een actieve bloeding heeft.

5. Niet verplaatsen

Slachtoffers bij een verkeersongeval hebben het risico nek- of wervelletsel op te lopen. Is het slachtoffer aanspreekbaar, ademt hij en zit hij nog in de auto? Laat hem in de auto. Stabiliseer het hoofd als je weet hoe dit moet.

6. Verplaatsen slachtoffer bij gevaar

Ongeacht het letsel kan het soms echter nodig zijn een slachtoffer wel te verplaatsen, bij brand bijvoorbeeld. Leer de noodvervoersgreep van Rautek om dit snel en veilig te doen.

7. Wees voorbereid: EHBO set

Er liggen veel antieke EHBO sets in auto’s. Kijk ze eens na. Minimaal heb je een thermodeken, (wond)snelverband of gerold snelverband, synthetische watten, elastische zwachtel of traumazwachtel nodig. Je kunt dan minstens een slachtoffer warm houden en een wonddrukverband aanleggen. Een complete EHBO set is nog beter natuurlijk. Ook een flesje water hoort in je auto thuis.

8. Slachtoffer warm houden

Na een ongeval giert de adrenaline door je lichaam. Als dat wegebt krijg je het koud. Daarnaast is warm houden van een slachtoffer belangrijk om verergering te voorkomen, bijvoorbeeld bij schock.

9. Stel slachtoffer gerust, op een veilige plek

Is het slachtoffer mobiel? Ga dan naar een veilige plek. Dit is áchter de geleiderail, niet op de weg. Stel het slachtoffer gerust en blijf bij het slachtoffer. Als je EHBO verleent, vertel wat je gaat doen.

10. Maak plaats voor hulpdiensten zoals ambulance

Zijn de professionele hulpdiensten gearriveerd? Maak dan plaats zodra zij aangeven het van je over te nemen. Moet je reanimeren? Stop dan niet zodra je zwaailichten ziet, maar zodra een iemand het écht van je overneemt. Verlaat de plaats van het incident pas als de politie of weginspecteur toestemming geeft.