Herken een hartaanval

Pijn op de borst

De meeste hartaanvallen geaan gepaard met pijn of een ongemakkelijk gevoel in het midden van de borst. De pijn duurt langer dan een paar minuten, of gaat weg en komt telkens weer terug. Het kan voelen als een ongemakkelijke druk of knijpend gevoel, gepaard met pijn.

Pijn in andere lichaamsdelen in het bovenlijf

Symptomen kunnen onder andere pijn of een onaangenaam gevoel in één of beide armen inhouden. Ook last van de rug, nek, kaak of maag zijn koude indicatoren.

Kortademigheid

Slachtoffers met een beginnende hart aanval kunnen last hebben van de ademhaling. Dit uit zich in een benauwd gevoel of kortademigheid.

Andere symptomen bij hartaanval

Andere symptomen kunnen koud zweet (wel zweet, het lichaam is koud), misselijkheid of braken en een licht gevoel in het hoofd zijn.

Bij zowel mannen als vrouwen is de pijn op de borst het meest algemene verschijnsel. Bij vrouwen komt het echter vaker voor dat ook andere symptomen worden ervaring, zoals kortademigheid, overgeven of rug- en kaakpijn.

Wat te doen als EHBO-er?

Als EHBO-er is het belangrijk de symptomen te kennen en te herkennen. Zelfs als je niet zeker bent, is het beter professionele hulp te laten raadplegen. Zorg dan dat duidelijk wordt verteld welke symptomen zijn ervaren. Enkele minute tellen al, een snelle actie kan levens redden. Wacht niet meer dan vijf minuten om 112 te bellen. Raakt het slachtoffer buiten bewustzijn of ademt hij niet, bel dan direct. Leg daarna het slachtoffer in de stabiele zijligging, of begin reanimatie.