Heb je ooit wel eens een volwassen man over een terras zien rennen vanwege een bij of wesp? Dat was ik waarschijnlijk. Maar over de EHBO ben ik meer koelbloedig. Hier vertellen we je kort en krachtig wat je moet doen bij een steek of beet van een wesp, bij of daas

Bijt het of steekt het?

Zie je op de steekplaats een klein zwart puntje? Dat is de angel. Probeer dan eventueel een angel uit de huid te schrapen met bijvoorbeeld een rand van een pasje of met de nagel of een pincet.

Breng een koud kompres (bijvoorbeeld ijsklontjes in een theedoek) aan op de plek om zwelling en pijn te beperken. Doe dat tenminste tien minuten.

Let op signalen van een allergische reactie zoals vlekken in het gezicht, rode of branderige ogen of last met ademen. Bel 112 of zoek direct hulp.

Bijensteek

Photo by Falco Negenman on Unsplash

Als je door een bij gestoken wordt voel je een stekende, branderige pijn. Op de plek waar je bent gestoken wordt de huid rood, soms wat gezwollen. Bij sommige mensen is de huid eerst wit. De angel van een bij blijft in de huid achter.

Schraap de angel uit de wond met een pincet, pasje of je nagel, in de richting waarin de angel de huid in drong. 
Maak de steekplaats hierna schoon en koel het getroffen lichaamsdeel 10 minuten onder stromend water of met bijvoorbeeld een icepack gewikkeld in een doek. Een middel als Azaron kan de pijn of jeuk iets verlichten, maar is niet perse noodzakelijk. Daarnaast zijn sommige mensen hier allergisch voor. Het homeopatische Prrrrikweg is dan een alternatief.

Wespensteek

Een wespensteek lijkt veel op de bijensteek, in elk geval qua kleur van de huid. De pijn kan alleen iets feller zijn. Op de plek waar je bent gestoken zie je een klein gaatje

De behandeling is hetzelfde als bij de bijensteek. Ga niet in de weer met uitzuigsetjes of iets dergelijks. Je kunt daarmee weefsel beschadigen en juist het gif verspreiden. Het lichaam kan het gif natuurlijk kwijtraken. Met enkele uren voel je vaak al bijna niets meer.

Dazenbeet

Een daas is een andere naam voor een paardenvlieg. Het is een vlieg die leeft van bloed. Een daas steekt niet, maar bijt. De beet van een daas kan flink pijnlijk zijn en sommige mensen reageren hier vrij heftig op. Over het algemeen wordt de huid rood en zwelt deze of wordt wat harder. Bij mensen met een wat hevigere reactie ontstaan soms blaasjes. Een echte allergische reactie (zoals ademhalingsmoeilijkheden) is bij een daas minder waarschijnlijk.

Omdat een daas niet steekt maar bijt, ontstaat er meer een wondje. Dat wondje spoel je schoon en ontsmet je daarna met bijvoorbeeld Betadine of Sterilon. Bedek de bijtplek met een pleistertje. Haal die er af als het wondje dicht is. Wanneer de zwelling niet binnen één of twee dagen afneemt, of wanneer de blaasjes met troebel vocht gevuld zijn, zoek je een huisarts op.