Misschien heb je het wel gehoord in het nieuws: de koksmessen die je bij de Albert Heijn bij elkaar kon sparen waren te scherp. Daarop posten veel thuiskoks foto’s van pleisters en geinig aangelegde verbandjes op Facebook. Daar begon het leuke gedeelte!
Maar hoe behandel je een “simpele” wond nu eigenlijk? Vaak gaat het bij EHBO over de grote verwondingen of letsels. In dit artikel de wondverzorging van een doodnormale kleine snijwond in 4 stappen.
Stap 1: Spoel de wond schoon
Deze stap wordt vaak vergeten. Ontsmetten en schoonmaken zijn twee verschillende dingen. Door de wond eerst te spoelen onder de kraan, zorg je er voor dat vuil, vet en andere “grote” delen uit de wond worden gespoeld. Daar kan een desinfectant namelijk niet tegenop.
Stap 2: Ontsmet de wondranden
Er zijn verschillende soorten desinfectans, variërend van Sterilon tot Betadine en Dettol. Welke je ook gebruikt, het zijn eigenlijk huidontsmettingsmiddelen. De binnenkant van ons lichaam is voorzien van een mooie set bacteriën die juist helpt bij de genezing. Strooi je desinfectans in je wond, dan verstoor je dat evenwicht. Ontsmet juist de wondranden, omdat die dan zich kunnen bezig houden met genezing in plaats van het tegengaan van infecties.
Ontsmetten doe je niet rechtstreeks uit het flesje, maar door wat van de inhoud op een steriel gaasje of wattenstokje te doen en dat langs de wondranden te deppen.
Stap 3: Bedek de wond
Je beschermt de wond door die te bedekken. Bedekken heeft ook gelijk een nadeel: zuurstof komt minder goed bij de wond en de wond wordt vaak vochtig. Toch is het de eerste dagen noodzakelijk, omdat de wond anders telkens weer open gaat. Het meest eenvoudige wonddekverband is een pleister. Goede pleisters zijn die van Hansaplast en van de Action. Ikea, Kruidvat en Etos huismerken zijn een aanslag op je geduld en plakken niet of nauwelijks. Is de wond wat groter of ingewikkeld? Werk dan met de combinatie van een gaasje, een klein stukje watten en een hydrofiel zwachtel. Een film van drie soorten dekverband kun je hier vinden.
Stap 4: Controleer
Gaat het lichaamsdeel veel zwellen? Blijft het na 2 dagen nog steeds warm of kloppen? Ga dan naar de huisarts. Een wijkende wond (waarbij de wondranden ver van elkaar afstaan), of een vuile wond laat je ook controleren door een arts. De huisartsenpost is dan een goed idee, de eerste hulp van het ziekenhuis is niet nodig.
Alles op een rijtje? Kijk de video hieronder over de verzorging van een snijwond aan de vinger.