Als je in de afgelopen jaren het EHBO diploma hebt gehaald, heb je gemerkt dat dit niet niks is. Je moet het wel echt kunnen! Dat principe gaat het Oranje Kruis, de certificerende instantie, nu ook beter doorvoeren bij de verlenging van diploma’s, de “hercertificering”.

Geldigheid EHBO diploma

Het EHBO diploma is telkens twee jaar geldig. Binnen die tijd moet een bevoegd instructeur vaststellen of je alle competenties nog voldoende beheerst. Je doet daarvoor niet opnieuw examen, maar volgt een herhalingsopleiding. Tijdens de herhalingsopleiding verfris je de vaardigheden en leer je nieuwe dingen, maar wordt daarna ook beoordeeld of dat nog voldoende is om het EHBO diploma te houden. Dat doet de instructeur allemaal.

Controles Oranje Kruis

Het Oranje Kruis stelt sinds 1 december 2015 strengere eisen aan de administratie. Voor elke kandidaat moet aantoonbaar zijn welke competenties hij wel of niet beheerst. Om dat te verifiëren moet de opleider twee herhalingsopleidingen aankondigen bij het Oranje Kruis. Zij kunnen dan komen controleren.

Voor veel opleiders betekent dit dat de herhalingsopleidingen strikter wordt. Onvoldoende aanwezigheid of onvoldoende competentie betekenen dat het EHBO diploma niet wordt verlengd.

Wijzigingen herhalingsopleiding bij ehbocollege.nl

Aan de herhalingsopleidingen bij ehbcocollege.nl wijzigt weinig. Als je wel eens een herhalingscursus hebt meegemaakt, werkte je al met competentielijsten die je samen met de instructeur over je medecursisten invult. Ook krijg je uitdagende casussen die worden gespeeld door een Lotus en behandeld door cursisten en met een echte beoordeling. Dat blijft allemaal hetzelfde.

Wat wijzigt, is dat de competenties voortaan over twee jaar worden bijgehouden. Als je élk jaar een herhalingsopleiding van een volledige dag volgt, zijn alle competenties aan bod gekomen. Volg je eens per twee jaar een herhaling, dan wordt het diploma dus niet verlengd.

Volg een herhalingsopleiding EHBO

Een EHBO herhalingsopleiding is niet alleen nuttig, maar ook leuk. Je leert tijdens een intensieve dag weer nieuwe dingen, maar herhaalt ook de kennis die je al hebt. Je oefent met elkaar en met een LOTUS-slachtoffer. Het is dus niet alleen herhalen, maar ook telkens wat uitbreiding van kennis en vaardigheden. Een herhalingsopleiding kost slechts € 99,00 en kan soms door je zorgverzekeraar (deels) worden vergoed.
Meer informatie over een herhalingsopleiding eerste hulp? Kijk in de cursuskalender.