Veel mensen zijn bang voor tekenbeten. Dat komt doordat ze veel in het nieuws in verband worden gebracht met vervelende ziekten die je er door kunt krijgen. We leggen uit hoe dat komt, maar vertellen je ook kort en krachtig wat je als eerste hulp moet doen. Je weet na dit artikel wat de EHBO bij een tekenbeet is.
Een teek is een spinachtig dier dat leeft van de eiwitten uit bloed van dieren en mensen. Het beestje draagt soms de Borellia miyamotoi bacterie met zich mee. Die bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.
EHBO en tekenbeten
Met een tekenbeet hoef je niet altijd naar de huisarts. Als de teek minder dan 24 uur op de huid heeft gezeten is het vooral belangrijk om in de komende weken op griepachtige verschijnselen te letten. Meestal negeer je een beetje snotterig, of een dagje dat je je slap voelt. Nu niet. Zorg dat je er alert op bent in de komende tijd.
Soms hoor je wel eens over een rode kring (erythema migrans) rond de beetplek. Het blijkt dat die rode kring maar bij 1 op de 3 gevallen voorkomt. Een rode plek rond de beetplek komt vaker voor.
Stap voor stap, wat te doen bij een tekenbeet?
- Gebruik geen middelen zoals alcohol of hitte voordat je de teek verwijdert.
- Pak de teek met een pincet of tekentang zo vlak op de huid als mogelijk bij de kop vast. Trek de teek er met een licht wrikkende beweging uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat stukje zal er vanzelf uit komen, net als bij een splinter.
- Is de teek verwijderd? Ontsmet dan pas het wondje met een huidontsmettingsmiddel.
- Zet in je telefoon wanneer en waar op je lichaam je door een teek bent gebeten.
- Let in de komende tijden op verschijnselen zoals hierboven genoemd, of als je je erg veel zorgen maakt, ga naar de huisarts.