Een traumazwachtel is een verbandmiddel waarmee je simpel en snel, zelfs met één hand, een volledig wonddrukverband kan aanleggen.

Twee formaten traumazwachtels

Herkomst van de traumazwachtel

Het Israëlische leger is wellicht wel één van de meest vooruitstrevende op veel gebieden. Dat zorgde er voor dat de Israëlische legerarts-in-opleiding Bernard Bar-Natan ook op zijn gebied probeerde het beste te vinden voor gewonde collega’s. Hij ontdekte dat de herkomst van veel verbandmiddelen die tot dan toe werden gebruikt rond 1940 lag. Ondertussen was er veel veranderd en moesten Israëlische soldaten het tot dan toe doen met een bijzonder advies. Ben je als Israëlische soldaat alleen en heb je een hevig bloedende wond? Doe er dan een gaasje en een zware steen op om druk uit te oefenen en wacht op hulp.
Dat kon beter vond Bar-Natan. Hij vond de traumazwachtel uit (ook wel Israeli bandage of emergency bandage genoemd). Die uitvinding werd in 1991 geïntroduceerd, en in 1998 voor het eerst publiek verkocht. Tegenwoordig worden er meer dan 2 miljoen van dit soort verbanden per jaar verkocht.

Hoe werkt een traumazwachtel

Een traumazwachtel bestaat uit drie delen:

  • Een niet verklevend wondverband (waardoor de wond niet opnieuw open gaat bij het verwijderen van het verband), met daaraan vast een ruime elastische zwachtel.
  • Een clip waarmee de druk op het verband wordt uitgevoerd en zo druk op de wond.
  • Een sluitstrip waarmee de druk kan worden verhoogd en het verband wordt bevestigd.

De werking bestaat er uit dat er druk wordt uitgevoerd op de wond. Hierdoor stelpt de bloeding en voorkom je mogelijk fataal bloedverlies. Het is geschikt voor grote en hevig bloedende wonden. Een traumazwachtel kun je ook op veel andere creatieve manieren gebruiken. Het basisprincipe is echter dat van een wonddrukverband.
Als wonddrukverband kan het ook worden gebruikt in plaats van het vroegere stompverband, een verband om te gebruiken bij een geamputeerd ledemaat. Het is mogelijk een traumazwachtel aan te leggen op elk ledemaat, maar ook op/aan het hoofd en op doordringende wonden op de romp.

Traumazwachtel kopen

Sinds 2011 heeft het Oranje Kruis de traumazwachtel in het programma opgenomen. Cursisten mogen er mee leren werken, maar het wordt niet geëxamineerd. Op het examen mág je echter wel een traumazwachtel gebruiken in plaats van een wonddrukverband.

Naast onderwijsdoeleinden hoort een traumazwachtel thuis in elke EHBO set. Het is een onmisbaar hulpmiddel dat het verlenen van eerste hulp in levensbedreigende situaties een stuk laagdrempeliger en makkelijker maakt.

De prijs van de traumazwachtels loopt uiteen van rond € 8 tot € 15 per stuk. Over het algemeen wordt er door Nederlandse distributeurs grof verdiend aan de verkoop. Ondanks de relatief hoge prijs is het verbandmiddel het wel waard, je gebruikt het immers niet regelmatig.
Traumazwachtels voor particulieren kun je voor een redelijke prijs bij ons aanschaffen in de webshop.

.