Opleiding doktersassistente (m/v)

Schuifelend en toch nog wat stilletjes komen ze ‘s ochtends binnen. De dames die zijn begonnen aan de opleiding tot doktersassistente. Het zijn overwegend dames die vaak al een carrière in een andere sector hebben gehad, maar passie hebben voor dit nieuwgekozen vak. Als onderdeel van hun opleiding moeten ze voor het einde van de opleiding doktersassistente ook een EHBO diploma halen.

Reanimeren

“Gaan we reanimeren?”, vraagt één van de dames, terwijl ze naar de pop op de grond kijkt. Als ik ja heb geantwoord vertelt ze dat ze afgelopen week nog heeft gereanimeerd, in het echt. Ze werkt in een ziekenhuis als doktersassistente op een kinderafdeling.

Bij een doktersassistente denken veel mensen aan de assistent van de huisarts. Het werk is echter veelzijdiger. Ook bij veel specialismen in het ziekenhuis speelt de doktersassistent een belangrijke rol. De doktersassistente is de spin in het web tussen de patiënt en de arts, ze (er zijn veel dames die de opleiding volgen) staat patiënten vaak als eerste te woord, maar is er ook achteraf voor vragen. Dat alle dames een bijzonder communicatief talent hebben is ook in de EHBO opleiding goed te merken, het is ongekend gezellig.

Reanimatie is een kunst die je regelmatig moet herhalen. Doordat doktersassistenten een EHBO diploma halen moeten ze regelmatig een bijscholing EHBO volgen. Reanimatie is een vast onderdeel in een dag. herhalingsopleiding EHBO. De doktersassistenten laten zien wat ze waard zijn en reanimeren over het algemeen goed tot zeer goed.

Gedreven professionals

De basisopleiding EHBO bij Ehbocollege.nl wordt vaak als “heftig” beschreven. In drie dagen een volledige EHBO cursus volgen vraagt om flink aanpoten, ook buiten de cursus. Doktersassistenten kenmerken zich door een bijzondere drive. Ze zijn gewend aan “huiswerk”, werken zelfstandig, planmatig en zorgvuldig.

Of EHBO een degradatie is, vraag ik aan een deelnemer. Ze antwoordt van niet. “EHBO is de basis. Als ik achter de receptie zit heb ik niet alle hulpmiddelen. Ik moet daar, als er wat gebeurt, onmiddellijk handelen, met de weinige hulpmiddelen die ik dan heb. EHBO en professionele hulp vullen elkaar aan”.

Als EHBO instructeur leer ik regelmatig wat bij van de doktersassistente in opleiding. Zo kon één van de dames, werkzaam op de polikliniek kaakchirurgie, mij meer vertellen over tandletsel, daar waar de stof van het Oranje Kruis diploma ophoudt. De kern van de tip; een uitgeslagen tand liever niet met water schoonspoelen.

Doktersassistente worden

De cursisten die de EHBO cursus bij Ehbocollege.nl volgen komen bijna allemaal van Instituut Memo. Instituut Memo is een instituut dat avondopleidingen tot medisch secretaresse en doktersassistente verzorgt in de regio Amersfoort. Instituut Memo staat geregistreerd als erkende opleiding in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs en is erkend door het Ministerie van OC&W. Uiteindelijk haal je het diploma MBO Doktersassistent niveau 4.

Ook doktersassistent of medisch secretaresse worden? Kijk eens op de website van Instituut Memo!